Belediyeler Buluşması Ve Yerel Yönetim Ödülleri

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: 'Bizim dışımızdaki belediye başkanları pire yaparlar, onu deve diye satarlar. Biz ise kocaman bir deve yapıyoruz, onu pire kadar bile satamıyoruz' 'İzmir'in metro projelerinde kilometre maliyeti İstanbul'un üçte biri, Ankara'nın ise yarısıdır. Bu maliyetlere rağmen, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri metro yapmayı beceremedi, Ulaştırma Bakanlığı yaptı. İzmir ise kendi başına yaptı'

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerin hizmetlerini yeteri kadar kamuoyuna anlatmadığını belirterek, 'Bizim dışımızdaki belediye başkanları pire yaparlar, onu deve diye satarlar. Biz ise kocaman bir deve yapıyoruz, onu pire kadar bile satamıyoruz. Böyle bir sorunumuz var' dedi.

Seferihisar ilçesinde bir otelde Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği'nin (SODEM) düzenlediği 'Belediyeler Buluşması ve Yerel Yönetim Ödülleri' toplantısına katılan Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli kentlerden gelen CHP'li belediye başkanlarına partisinin yerel yönetim anlayışını anlattı.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de belediyecilik tarihinde ilk ve önemli projeleri CHP'li belediyelerin yaptığını savunarak, 'Üstelik bu projeleri yaparak en düşük maliyetle yapmışlardır. Har vurup, harman savurmadan, her kuruşun hesabını vermek gibi geleneksel bir kültüre de sahiptirler. İlk toplu konut, metro, hafif raylı sistem, entegre çöp işleme tesislerini CHP'li belediyeler yapmıştır. İzmir'in metro projelerinde kilometre maliyeti İstanbul'un üçte biri, Ankara'nın ise yarısıdır. Bu maliyetlere rağmen Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri metro yapmayı beceremedi, Ulaştırma Bakanlığı yaptı. İzmir ise kendi başına yaptı. İlk metrobüsü CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi yapmıştı' diye konuştu.

CHP'li belediyelerin başarılı projelerini yeteri kadar topluma duyuramadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

'Başkanlarımız, mütevazi kişilikleri nedeniyle bunu geniş kitlelere aktarmak istemiyorlar ancak bunu aktarmak zorundayız. Bizim dışımızdaki belediye başkanları pire yaparlar, onu deve diye satarlar. Biz ise kocaman bir deve yapıyoruz, onu pire kadar bile satamıyoruz. Böyle bir sorunumuz var. Nedeni de çok güzel şeyler yaptıktan sonra 'nasıl olsa herkes öğrendi' diyoruz. Oysa sadece biz ve yakın çevremiz biliyor. Ama bütün Türkiye'nin bütün gerçeği bilmesi lazım.'

CHP'li belediyelere bazı projelerde merkezi hükümetten izin verilmediğini ve çifte standart uygulandığını iddia eden Kılıçdaroğlu, İstanbul'da Adalar Belediyesinin 2014'teki yerel seçimlerde AK Parti'den CHP'ye geçtikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bu ilçe belediyesine sağladığı birçok yardımı geri çektiğini bildirdi.

Toplantı, Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından basına kapatıldı.
Kaynak: AA