2. Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:'İnşallah ağaçlandırma, erozyon kontrolü, çölleşmeyle mücadele, fidan üretimi çalışmalarıyla Türkiye'yi daha ileri noktalara taşıyacağız. Çünkü bu enerji var. Mesai mefhumu olmadan çalışıyoruz' Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu: 'Anadolu ancak kıtaların sahip olabileceği çeşitlilikte bir flora zenginliğine sahip. Bu büyük doğal servetin, hem ülkemiz, hem de dünya sağlığına katkı sağlaması adına yapılan çalışmaları, her zaman çok değerli kazanımlar olarak gördüm'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ağaçlandırma, erozyon kontrolü, çölleşmeyle mücadele, fidan üretimi çalışmalarıyla Türkiye'yi daha ileri noktalara taşıyacaklarını söyledi.

Eroğlu, bir termal otelde düzenlenen 2. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı'nda, 3,5 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını, ağaçlandırma faaliyetlerinde destan yazdıklarını dile getirdi.

'Türkiye'ye bu kadar fidan sığmaz' şeklinde bazı demeçler verildiğini vurgulayan Eroğlu, bazılarının hesap yaparken hataya düştüğünü, fidan üretiminde büyük bir mesafe katederek, her yıl 333 milyon fidan üretildiğini bildirdi.

Takriben 12 bin tane tabii bitki türü olduğunu aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:

'Bunun 4 bine yakını endemik türler, sadece bizde var. Bizde orman varlığı hem alan olarak hem de odun serveti olarak artıyor. Yılda 500 milyon ton toprak denizlere akarken, biz bunu şu anda 167-168 milyon tona indirdik. Yeterli mi? Değil. İnşallah ağaçlandırma, erozyon kontrolü, çölleşmeyle mücadele, fidan üretimi çalışmalarıyla Türkiye'yi daha ileri noktalara taşıyacağız. Çünkü bu enerji var. Mesai mefhumu olmadan çalışıyoruz. Biyolojik çeşitliliği Türkiye'den az olan bazı ülkeler, Türkiye'den 50 kat, 100 kat ihracat yapıyor. Bu Türkiye'nin, bizim ayıbımızdır. Şimdi el ele verdik. Tüm kurum ve kuruluşlar el ele verip, bu meselenin üzerine eğileceğiz. Hedefim; 2023 yılında 5 milyar dolarlık bir ihracat yapacak potansiyele ulaşmak. Bu mümkün, hayal değil. Bakın büyük düşünmedikçe büyük hedefleri yakalamak mümkün değil.'

Afyonkarahisar'ın şifalı bitkiler açısından önemli bir merkez olduğuna değinen Eroğlu, 'Çünkü Afyonkarahisar, dört iklimin kavşak noktası. Bu nedenle biz 'Çok modern bir Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi kuralım' dedik. Muhteşem bir şekilde kurmaya gayret ettik. 5 milyon lira harcadık. Biz bir müdürlük kurduk. Bu mevzuda üniversitelerimiz, sanayiciler, özel sektör hep birlikte çalışmamız gerekiyor' ifadelerini kullandı.

- Çalıştaya Sare Davutoğlu görüntülü mesaj gönderdi

Daha sonra, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun gönderdiği görüntülü mesajı izlendi.

Tıbbı bitkilerle ilgili araştırmalara yön verecek, çalıştayın yapılmasını, coğrafya adına büyük bir umut olarak değerlendiren Davutoğlu, 'Anadolu ancak kıtaların sahip olabileceği çeşitlilikte bir flora zenginliğine sahip. Bu büyük doğal servetin, hem ülkemiz, hem de dünya sağlığına katkı sağlaması adına yapılan çalışmaları, her zaman çok değerli kazanımlar olarak gördüm. Bitki çeşitliliğimizi sadece katkı değeri az olan ilaç ham maddesi olarak değil, direkt ilaç olarak tüm dünyaya ihraç edebiliriz' diye konuştu.

Şifa geleneğinin köklerinin binlerce yıllık birikime dayandığına dikkati çeken Davutoğlu, bu birikimi kullanmak için gerekli altyapıyı sağlamak, uzmanları yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmak adına tüm kurumların iş birliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bu çalışmaları bilimsel kurumların çatısı altında gelişmeye açmak, hayal ve şifa pazarlamalarına malzeme olmaktan kurtarılması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Geleneksel birikimimizi, modern metotlarla harmanlayarak, bu alanı tıbbın bir kolu, tamamlayıcı bir parçası haline getirmek durumundayız. Şahsen, mevcut potansiyeliyle, Avrupa ve ABD'deki benzerlerinden daha başarılı çalışmaların yapılmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Hekimlerin önerileri, ilgili bakanlık projeleri, akademisyenlerimizin özverili araştırmaları bir araya gelirse, bu alanda lider konuma gelebiliriz. Bu nedenlerle Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı'nı, bu yolda atılmış ilham verici bir adım olarak heyecanla karşıladım. Tıbbi ve aromatik bitkiler alanında atacağımız adımların ülkemize önemli ekonomik ve ticari imkanlar getireceği bir gerçektir. İklimi ve florasıyla yüz ölçümünün kat be kat üstünde bitkisel zenginliğe sahip ülkemizin, tıbbi ve aromatik bitki ihracatı henüz ne yazık ki istenilen düzeyde değil.'

Orman ve Su İşleri Bakanlığının Afyonkarahisar'da kurduğu ve 45 bin metrekare alana sahip Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Müdürlüğünün yakın zamanda bu alandaki zenginliği layıkıyla değerlendireceğini ümit ettiğini anlatan Davutoğlu, 'Hem meslek hem de kişisel hayatım boyunca tıp dünyasının sosyal, kültürel ve kaynak olarak zenginleşmesine inandım ve bu uğurda mücadele ettim. Son yıllarda bu alanda hem dünyada hem de ülkemizde, sağlık sektöründe yaşanan gelişmeleri çok önemsiyorum. Bu alanda yapılacak her türlü katkıdan da büyük bir heyecan duyuyorum. İnşallah tüm sunumları tek tek izleyerek istifade edeceğim' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA