Yapay Kornea Naklinde Sayı Binleri Geçti

Doç Dr Canan Aslı Yıldırım, kadavradan kornea naklinin yeterli oranda karşılanmadığını belirterek, “yapay kornea konusunda dünyada yoğun biçimde çalışılıyor olmasının esas sebebi, nakil için kadavradan kornea alımına ihtiyacın ortadan kaldırılmasıdır” dedi.

Yapay Kornea Naklinde Sayı Binleri Geçti
İlk kez İstanbul’da ardındanda İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında operasyonların uygulandığını açıklayan Doç.Dr. Yıldırım, “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 yılı tahminlerine göre tüm dünyada, korneadan kaynaklanan sebeplerle her iki gözü kör olan 4.9 milyon, sadece tek gözü kör olan 10 milyon insan bulunmaktadır. Korneada geri dönüşümsüz hasar oluştuğunda tek tedavi seçeneği cerrahi, yani kornea nakli ile olmaktadır. Kornea nakli, hastalıklı korneanın kadavradan alınan kornea dokusu ile değiştirilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Ancak, nakledilmek üzere kadavradan kornea temininde büyük zorluklar yaşanmakta ve pek çok hasta yıllarca kornea sırasında beklemektedir” dedi.

“YÜKSEK RİSKLİ HASTALAR İÇİN ADRES DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ”

Dünyada en yaygın olarak kullanılan yapay korena tipinin Boston tipi keratoprotez oyduğunu ifade eden Doç.Dr. Yıldırım, alandaki çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Söz konusu yapay korneayı geliştirme çalışmalarının 1960’larda başlandığını 1992’de Amerika’da Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandığını ve o tarihten bu yana hastalar üzerinde uygulandığını hatırlatan Yıldırım şunları söyledi: “Ameliyat sonucunun daha iyi olabilmesi için tasarımı yıllar içinde geliştirilmiş, 2014 yılı verilerine göre dünya üzerinde 9000’den fazla hastaya nakledilmiştir ve kullanım oranı hızla artmaktadır. Boston tipi keratoprotezin merkezi kısmı şeffaf ve bağışıklık sistemini uyarmayan bir plastik maddeden yapıldığı için vücut tarafından red riski bulunmamaktadır.Bu yapay korneanın önemli bir özelliği, ameliyat sonrasında gözlük numaralarının çok düşük olması veya hiç olmamasıdır; böylece en iyi görme keskinliğine ameliyattan sonra çok kısa bir sürede ulaşılmaktadır. Dolayısıyla hastaların görsel fonksiyonlarını kazanmaları ve günlük hayat ve işlerine dönmeleri çok hızlı gerçekleşebilmektedir. Standart kornea naklinin başarılı olmayacağı ve red için “yüksek riskli” hastalarda Boston tipi keratoprotez cerrahisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında uygulanmaktadır.”
Kaynak: İHA