Suriyeli Çocuk Hayırseverlerin Desteğiyle Duymaya Başladı

Suriye'nin Halep kentinde bombalı saldırıda işitme duyusundan yoksun kalan bebek, İzmir'de hayırseverlerin aldığı cihazla duymaya başladı Anne Yasmin Şakir: 'Kızım hiç duymuyordu. Yapılan muayene, alınan cihazla birlikte duymaya başladı, artık tepki vermeye başladı. 'Anne, baba' demeye başladı'

RAMAZAN ERCAN - Suriye'nin Halep kentine yapılan bombalı saldırıda işitme duyusundan yoksun kalan bebek, yardımseverlerin girişimiyle duymaya başladı.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalan Suriyeli ailelere gerek devlet gerekse yardımseverlerin yaptıkları yardımlar, dünyaya insanlık dersi veriyor.

Oturdukları Halep'ten bombalı saldırılardan kaçarak 6 ay önce İzmir'e gelen Şakir ailesinin hayatı İzmir'de hayırseverlerin desteğiyle değişti.

Baba Muhammed Şakir (28), hayırseverlerin kirasını ödediği ve içini döşediği Gültepe semtindeki evlerinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'te 3 kez bombalı saldırıya uğradıklarını, birinde kolundan yaralandığını, diğerinde ise o zaman 2 aylık olan kızı İnas'ın duyu kaybına uğradığını anlattı.

Suriye'deki bir hastanede kolunu tedavi ettirmeye çalıştığını ancak bunun yapılamadığını, kızının ise herhangi bir sorununun olmadığının söylendiğini ifade eden Şakir, zamanla kızının hiçbir sese tepki vermemesi üzerine duymadığını anladıklarını ifade etti.

Eşi Yasmin, 4 yaşındaki oğlu Ahmed ve kızının hayatta kalabilmesi için Türkiye'ye sığındıklarını ve İzmir'e geldiklerini dile getiren Şakir, kalacakları yer yokken hayırseverlerin desteğiyle ayakta kaldıklarını kaydetti.

Şu anda kolundaki sağlık sorununa rağmen kağıt toplayarak ailesini geçindirmeye çalıştığını ancak bunun yetersiz kaldığını, hayırseverlerin yardımına muhtaç olduklarına değinen Muhammed Şakir, şöyle konuştu:

'Bombalı saldırılarda kardeşim öldü, yakınlarımız öldü. Biz de kaçak yollardan Türkiye'ye geldik. Hayırseverler bizi buldular ve ev tuttular. 300 liralık kirayı karşılıyorlar. Evin ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Elim çok ağrıyor. Suriye'de ameliyat oldum platin takıldı ancak bu yeterli olmadı. Kolum sağlam olsa hiçbirşeye ihtiyacım olmaz evimin ihtiyaçlarını karşılarım.'

-Duymaya başladı

Anne Yasmin Şakir (24) ise Halep'teki bombalı saldırının ardından 2 aylık kızı İnas'ı doktora götürdüklerini ancak sağlıklı olduğunun söylendiğini, evladının 1,5 yaşına geldiğinde ise hiçbir şeye tepki vermemesi üzerine sağır olduğunu anladıklarını kaydetti.

Türkiye'de kendilerine sahip çıkan yardımseverlerden Arzu Ünsal'ın girişimleriyle İnas'ı doktora götürdüklerini, muayene ettirdiklerini ve toplanan parayla işitme cihazı alındığını ifade eden Şakir, 'Arzu hanım benim ablam, annem gibi oldu. Bizim herşeyimizle ilgilendi. Kızım konuşamıyordu, duymuyordu, hiçbirşeye tepki vermiyordu. Kızım hiç duymuyordu. Yapılan muayene, alınan cihazla birlikte duymaya başladı, artık tepki vermeye başladı. 'Anne, baba' demeye başladı. Bu halini görünce çok mutlu olduk. Dünyalar bizim oldu' diye konuştu.

- İmece usülü yardım

Sığınmacılara yardım etmek amacıyla gönüllülerin bir araya gelerek oluşturduğu Çeşme İmece İnisiyatifi üyelerinden Arzu Ünsal ise zor durumda olan bu aileden haberleri olduktan sonra ellerinden gelen yardımı yapmaya çalıştıklarını anlattı.

Ünsal, 'Ailenin sobası dahi yoktu, yatacak yerleri yoktu. Aynı gün yardımsever arkadaşlarımız eşya, yiyecek, ayakkabı ve giyecek getirdi. Ondan sonra aileyi yalnız bırakmadık. 15 günde bir gelip yokluyoruz bir ihtiyaçları var mı yok mu diye. Kız çocuğunun kulaklığa ihtiyacının olduğunu gördük. Hastaneye götürdük ve toplanan parayla işitme cihazı taktırdı. Şu anda gayet iyi görünüyor. 13-14 aile var şu anda ilgilendiğimiz. Elimizden geldiğince birşeyler yapmaya çalışıyoruz' diye konuştu.
Kaynak: AA