'Reform İçin Tek Yol AB'den Çıkmak'

Londra Belediye Başkanı Johnson: 'Gerçek bir reformun zamanı geldi. Bunu sağlamanın tek yolu AB'den ayrılmak'

LONDRA – Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, halka “Karamsarlara ve felaket tüccarlarına aldırmayın, AB’den çıkışı destekleyin” çağrısı yaptı.

Muhafazakar Partili Johnson, Dartford kasabasında AB referandumuna ilişkin yaptığı konuşmada, “Avro Bölgesi’nde olanlara bakın. Britanya eğer AB’den ayrılırsa ülkemiz ekonomik büyümesini sürdürecek” dedi.

Johnson, “Şu anda aklı başında olan biri AB’ye katılmak ister mi? 50 yaşındaki Birlik şu anda yanlış bir yöne doğru ilerliyor. Gerçek bir reformun zamanı geldi. Bunu sağlamanın tek yolu AB'den ayrılmak” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin AB dışında kalarak Kanada gibi özgürce serbest ticaret anlaşmalarını imzalayabileceğini belirten Johnson, “Şu anda AB Komisyonu’nun bizim adımıza yaptığı ticaret anlaşmalarına güvenmek durumundayız. Fakat bu Komisyonda İngiltere’nin temsili sadece yüzde 4” diye konuştu.

Johnson, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının Londra’nın uluslararası finans merkezi olma özelliğine zarar vermeyeceğini savunarak, “Londra dünyadaki en büyük finans merkezlerinden biri ve bunun AB ile bir alakası yok. İngiltere AB’den ayrılsa da Londra bu pozisyonunu koruyacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

AB’nin artık “durağan” bir ekonomi olduğunu savunan Johnson, “Britanya şu anda Japonya’ya bisiklet, Çin’e çay, Hindistan’a pirinç, Kore’ye televizyon alıcısı satıyor” dedi.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ise bu sabah İngiltere’nin AB’den ayrılması halinde ülkede 'devasa bir ekonomik istikrarsızlık' yaşanabileceği uyarısında bulundu.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma götüreceğini ve AB'de kalınmasından yana kampanya yürüteceğini açıklamasından bu yana İngiliz siyasetinde hareketli günler yaşanıyor.

Muhafazakar Parti, 'Başbakan'ın yanında duranlar' ve 'karşı çıkanlar' olarak ikiye ayrılmış durumda.

Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran'da yapılacak ve halka 'Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?' sorusu yöneltilecek.
Kaynak: AA