İstiklal Marşı Ve Mehmet Akif Ersoy Anlatıldı

İstiklal Marşı’nın kabulünün 95. yıl dönümü münasebetiyle İnönü Üniversitesi’nde konferans düzenlendi.

İstiklal Marşı Ve Mehmet Akif Ersoy Anlatıldı
Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonundaki İstiklal Marşını Anlamak başlıklı konferansa İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, İlahiyat Fakültesi Dekanı Fikret Kahraman, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karagöz, Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Kavruk, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı konulu sinevizyon gösteriminin ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin’in konuşmacı olduğu İstiklal Marşı’nı Anlamak başlıklı konferans ile devam etti.

Prof. Dr. Çetin, 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilen İstiklal Marşının o günün şartları içerisinde yazıldığını ifade ederek, "Ancak bu metin, sadece o yıllara ait, o tarihi döneme özgü bir metin değildir” dedi.

İstiklal Marşının içerdiği anlam ve verdiği mesajlar bakımından bugün de geçerliliğini koruyan temel metinlerden biri olduğunu aktaran Çetin, “Dolayısıyla her yıl Mart ayında İstiklal Marşımız, tüm resmi kurumlarda kutlanmakta ve anılmaktadır. Bugün bu coğrafyada bağımsız ve bağlantısız milli bir Türk devleti olarak varlığımızı koruyabilmemiz için kendisine dönmemiz gereken temel metinlerden birisidir, İstiklal Marşı. Onun için Mehmet Akif Ersoy atamız, bu marşta bize neler söylüyor? İstiklal Marşı bize neyi anlatıyor? Bunun üzerinde durmamız gerekiyor. 23 Nisan 1920’de Milli Mücadele’nin tam ortasında TBBM açılarak bağımsız Türk devleti kurulmuş oldu. Bu devletin uluslararası platformlarda başka devletlerle olan münasebetlerinde bizi temsil edecek milli bir marşa ihtiyaç duyuldu. Ayrıca Milli Mücadele’nin devam ettiği sırada, ordumuzun ve milletimizin maneviyatını ve moralini diri tutmak, yükseltmek ve bunlara cesaret vermek için Milli Mücadele’nin ruhuna tercüman olacak bir marş yazılması ihtiyacı doğmuştu. Bu ihtiyaca binaen açılan bir yarışmada 724 civarında eser gelmiş ancak hiçbiri bizim Milli Mücadele ruhunu ifade etmeye yetecek ölçüde değildi. Ancak daha sonra aranan nitelikteki bir marşın ancak Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınacağı düşünüldü ve bu teklif, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a iletildi. Milli şairimizin, ihtiyacı olduğu halde yarışma için ortaya konulan ödülü almamak şartıyla kabul ettiği ve sonrasında kaleme aldığı İstiklal Marşı, Milli Mücadele ruhuna tercüman olan tek marş oldu” diye konuştu.

Çetin, İstiklal Marşının Türk milletinin milli ve dini değerlerini, vatan sevgisini yansıttığını söyleyerek, ’istiklal’ kavramına özellikle vurgu yaptı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans sonunda Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum tarafından Çetin’e kristal plaket takdim edildi.
Kaynak: İHA