Güllük, Türkiye'deki Bir İlki Yaşıyor

Muğla’nın Milas ilçesinde su kullanım bedellerini normalin çok üstünde ödeyen Güllük Mahallesi, Türkiye’de bakanlık tarafından imtiyaz hakkı devredilen tek yer olma özelliğini taşıyor.

Güllük, Türkiye'deki Bir İlki Yaşıyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde Milas mahalle muhtarlarına yönelik düzenlediği bilgilendirme toplantısında, MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen Güllük Mahallesi’nin su problemine de değindi. Ülgen gerçekleştirdiği konuşmasında, Güllük halkının suyun tonajına neredeyse 7 lira ödediğini, büyükşehir belediyesinin ise diğer mahallelere 2 liradan suyu verdiğini söyledi.

Güllük Mahallesi’nin suyunun, bakanlık tarafından imtiyaz hakkı devredilen Türkiye’de tek yer olma özelliğini taşıdığını kaydetti.

GÜLLÜK, TÜRKİYE’DE İMTİYAZ HAKKI DEVROLAN TEK YER

Ülgen, Güllük halkının imtiyaz süresinin dolmasına 27 yıl kaldığını dile getirerek, “2. Bölge Müdürlüğümüzle Milas’a hizmet veriyoruz. Türkiye’de en ucuz su veren büyükşehirlerden birisi de Muğla Büyükşehir Belediyesi’dir. Biz harcanan suyun tonunu 2 lira olarak belirledik. Başka büyükşehirlerde, suyun tonajının fiyatı oldukça yüksek. Güllük Mahallesi’nin imtiyaz hakkıyla ilgili olarak çok ciddi bir şekilde bize bine yakın kişiden dilekçe geldi. Biliyorsunuz ki Güllük Mahallesi, bakanlığımız tarafından imtiyaz hakkı devir olunan Türkiye’de tek yerdir. Tabii eşitlik duygusu adına biz, 2 liraya tüm Muğla’ya ve mahallelilere su veriyoruz. Güllük halkı ise kullandığı içme suyunun tonajına 7 lira para veriyor. Evet burada bir adaletsizlik var ama MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün, bakanlık imtiyaz hakkını delmek veya büyükşehir belediyesinin böyle bir karar almak gibi bir yetkimiz yok. Meclisten karar almamız için çok örnek geliyor” dedi.

27 YIL DAHA GÜLLÜK’ÜN SUYU PAHALIYA SATILACAK

Ülgen, imtiyaz hakkına sahip olan şirketle gerekli girişimlerde bulunduklarını dile getirerek: “Bakanlık, Güllük Mahallesi’nin yaklaşık 40 yıllık bir imtiyaz hakkını devralmış. Bunu delmemiz mümkün değil. Güllük’te imtiyaz hakkı henüz 8 yılına ulaşmış. Önümüzde daha 27 yıllık bir imtiyaz hakkı var oradaki kuruluşun. Biz yinede kuruluşla Güllük halkı adına, 2 defa girişimde bulunduk. Çok ciddi bir şekilde 250 milyon liralık yatırım vererek, ticari temerrüt faizi ve ticari gelir öngörüsü içerisinde buna bir bedel talep ediliyor bizden” diye konuştu.

Güllük’te vatandaşlar, Türkiye’deki en pahalı suyu kullandıklarını iddia ederek yetkililerin gereğini yapması için change.org adlı sitede imza kampanyası başlattı.

Güllük’te kullanılan su için ton başına ödenen ücretin Türkiye standartlarının çok üstünde olduğunu dile getiren vatandaşlar, bu konu üzerine bugüne kadar yapılan başvuru ve dilekçelerinin yanıtsız kaldığını belirterek, düzenlenen imza kampanyasıyla seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade etti.

Suyun 1 metreküpüne 4,16 lira ücret ödediklerini belirten vatandaşlar yakın mahallelerin ise daha makul bir fiyatta su ücreti ödemelerinin kendileri için adil olmadığını savunarak, aynı zamanda atık su bedeli de ödediklerini dile getirerek çoğu kişinin bu durumdan dolayı maddi sıkıntı yaşadığını ileri sürdü.
Kaynak: İHA