Böbrek Hastalıkları Yenimahalle'de Tartışıldı

Yenimahalle Belediyesi ve Anadolu Böbrek Vakfı, 11. Dünya Böbrek Günü’nde halkı bilinçlendirmek için “Çocuklarda Böbrek Hastalıkları-Erken Hareket Et ve Önle” konulu bir açık oturum düzenledi.

Böbrek Hastalıkları Yenimahalle'de Tartışıldı
Yenimahalle Belediyesi 50. Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda düzenlenen programa Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Anadolu Böbrek Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ayla San, Nefroloji Derneği yetkilileri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

“Sağlıklı nesiller yetiştirmek eğitimden geçer” sloganına vurgu yapılan seminer, Yenimahalle Belediyesi kreşi 6 yaş öğrencilerinin "Sağlıklı Yaşam" adlı şarkısı ve Tansu Gürpınar’ın “Yedigöller’le 50. Yıl" saydam gösterimi ile başladı.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Yenimahalle Belediyesi olarak sağlık konusunda üniversitelerimizle, Sağlık Bakanlığımızla bugüne kadar çok ciddi çalışmalar yaptık. Her mahallede aile hekimliği merkezleri yaparak bakanlığımıza teslim ettik. Gazi Üniversitesine güzel bir hastane yaptık ve teslim ettik. İlçemizde bulunan bütün sağlık kurumlarının ve üniversitelerin ihtiyaçlarına bütçemiz ölçeğinde destek veriyoruz. Eğitim programlarının tamamına ortak olduk, halkımızı bilinçlendirmeye destek olduk” dedi.

Erken teşhisin hayat kurtardığına vurgu yapan Yaşar, ülkemizde organ bağışı konusundaki duyarsızlıktan yakındı. "Ne yazık ki ülkemizde organ bağışı konusunda gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz" diyen Başkan Yaşar, "Halkımız arasında bugün hala organ naklinin haram olduğunu, yanlış olduğunu düşünenler var. Oysaki insan yaşamı her dinde mübarek, her dinde kutsaldır. Bir insanı ne kadar yaşatabilirseniz inancınıza da insanlığınıza da o kadar güç katarsınız. Tüm vatandaşlarımız bu konuda da duyarlı olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

"ESAS KONU SAĞLIKLI GENÇ NESİLLER YETİŞTİREBİLMEKTİR"

Anadolu Böbrek Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ayla San, “Ülkemizde 7 milyon böbrek hastası olmasına rağmen kayıtlı sadece 77 bin hasta görülmekte. Biz bu 7 milyona ulaşmak ve bu sayıyı aşağı çekebilmek için 13 yıldır büyük bir mücadele veriyoruz. Zamanında önlem alınabilir, yüksek riskteki kişiler erkenden saptanabilirse, böbrek hasta sayılarını azaltabilir, her yıl binlerce hastaya kalıcı çözümler bulabiliriz. Esas konu sağlıklı genç nesiller yetiştirebilmektir. Bu nedenle bu yılki temamızı çok daha önemli buluyorum” dedi.

Anne babaları, öğretmenleri, bakıcıları, gelecekte karşılaşabilecekleri riskler konusunda uyarabilmek, teşhis ve tedaviler konusunda bilgi vermek amacıyla düzenlenen açık oturumlarda vatandaşlar sordu, çocuk nefroloji uzmanları cevapladı. Prof. Dr. Sevcan Ezgü ve Prof. Dr. Rezan Topaloğlu’nun oturum başkanlığını üstlendiği ilk oturumda Doç. Dr. Fatih Özaltın kalıtsal böbrek hastalıklarından korunmanın yollarını anlatırken, “Asla akraba evliliği yapmayın” dedi.

Prof. Dr. Tarkan Soygür de doğmalık böbrek hastalıkları, işeme bozuklukları ve kronik böbrek hastalıklarına dair önemli bilgiler vererek, "Çocuklarınıza çiş tutmayı değil, çiş yapmayı öğretin” diye konuştu.

Prof. Dr. Esra Baskın da gece idrar kaçırma, yatak ıslatma konusu masaya yatırdı. Baskın, 5 yaşına kadar çocukların yatağa işemelerinin normal olduğunu fakat fazlasının kesinlikle hastalık belirtisi olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Sevcan Ezgü ise üriner sistem enfeksiyonları ve tetkik, tedavi yöntemleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Prof. Dr. Ayla San ve Prof. Dr. Necla Buyan’ın başkanlık ettiği ikinci oturumda da Prof. Dr. Mesiha Ekim çocuklarda obezite ve böbrekler, Uzman Diyetisyen Nurcan Bağlan Sağlıklı beslenme ve böbrek, Prof. Dr. Ali Murat Zergeroğlu çocuklarda böbrek sağlığı ve egzersiz konularında birikimlerini paylaştı.
Kaynak: İHA