Blair'den 'Brexit' Uyarısı

Eski İngiltere Başbakanı Blair: '(AB'de kalınması halinde) Birleşik Krallık'ın Avrupa'ya liderlik etme gibi büyük bir fırsatı bulunuyor' 'Eğer yanlış karar alırsak, o zaman hiçbir faydası olmayacak devasa istikrarsızlık kapımıza gelecek'.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, 23 Haziran'da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) referandumunda Birleşik Krallık'ın birlikten ayrılma kararı vermesi halinde, ülkede devasa bir ekonomik istikrarsızlık yaşanacağını söyledi.

Ülkesinin AB'deki geleceğine ilişkin BBC Radyo 4'e konuşan Blair, Britanya'nın AB'de kalması gerektiğini belirterek, 'Birleşik Krallık'ın Avrupa'ya liderlik etme gibi büyük bir fırsatı' olduğunu dile getirdi.

1997-2007 yıllarında başbakanlık yapan Blair, ülkenin birlikten ayrılması halinde ise bunun Birleşik Krallık'ı temelden zarara uğratacağını ve ekonomik istikrarsızlığa sebep olacağını vurguladı.

Blair, geçen ay AB referandumunun Haziran'da yapılacağının duyurulmasıyla döviz kurlarında yaşanan istikrarsızlığa dikkati çekerek, ülkenin birlikten ayrılması halinde bu istikrarsızlığın yayılacağı yönünde uyarıda bulundu. Blair, 'Dünyanın ne kadar hızlı değiştiğini ve bu (AB-İngiltere) ilişkinin ne kadar önemli olduğunu anlamak zorundayız. Eğer yanlış karar alırsak, o zaman hiçbir faydası olmayacak devasa istikrarsızlık kapımıza gelecek' ifadelerini kullandı.

- 'Çok endişeliyim'

AB'de kalınmasından yana yürütülen kampanyayı savunanlara seslenen Blair, 'Özellikle tüm hareketlilik birlikten çıkmayı savunan kampanyanın yanında olduğu bir ortamda referandum düzenlenemez. Ben çok endişeliyim. Ancak birlikte kalma yönünde oy vereceğimize inanıyorum. Vakit, artık bazı kişilerin Avrupa hakkında daha tutkulu bir savunma yapmasının vakti. Britanya AB'nin parçası olmaktan dolayı çok büyük kazanımlar elde etti. Avrupa yanlısı tarafın biraz daha tutkulu, dinç ve kararlılıkla ortaya çıktıklarını ve inandıkları şeyi savunduklarını görmeyi diliyorum' diye konuştu.

İngiliz sterlini Brexit endişesiyle geçen ay sert şekilde değer kaybetmişti.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma götüreceğini ve AB'de kalınmasından yana kampanya yürüteceğini açıklamasından bu yana İngiliz siyasetinde hareketli günler yaşanıyor. Muhafazakar Parti, 'Başbakan'ın yanında duranlar' ve 'karşı çıkanlar' olarak ikiye ayrılmış durumda.

Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran'da yapılacak ve halka 'Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?' sorusu yöneltilecek.

Kaynak: AA