'Hürrem Sultan' Balesi Samsun'da Sahnelendi

Samsun Devlet Opera ve Balesi, ilk özgün Türk bale yapıtı unvanına sahip iki perdelik 'Hürrem Sultan'ı sanatseverlerle buluşturdu.

Samsun Devlet Opera ve Balesi, iki perdelik ilk özgün Türk balesi 'Hürrem Sultan'ı Samsunlu sanatseverlerle buluşturdu.

Samsun Devlet Opera ve Balesi sahnesinde seyirciyle buluşan, koreografi ve dramaturjisi Oytun Turfanda'ya, müzikleri Nevit Kodallı'ya ait, Deniz Olgay Yamanus ve Oktay Keresteci tarafından sahneye koyulan bale, izleyicilerden yoğun ilgi gördü.

Orkestra şefliğini Murat Kodallı'nın yaptığı balenin dekorunu Efter Tunç, kostümleri ise Serdar Başbuğ hazırladı, sahne ışıkları ise Oğuz Murat Yılmaz'a ait.

Osmanlı İmparatorluğunu en geniş sınırlarına ulaştıran Kanuni Sultan Süleyman ile eşi Hürrem Sultan arasında geçen, dönemin olaylarını konu alan, Hürrem Sultan'ın kendi oğullarını imparatorluğun başına geçirmek için yaptığı entrikaların sergilendiği bale, Türk bale sanatları tarihinin ilk iki perdelik balesi olma özelliğini taşıyor.

İlk kez 1977 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesinde sahnelenen 'Hürrem Sultan', İstanbul, İzmir ve İçel Devlet Opera ve Balesinin ardından Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından da sahneye konulmuş oldu.

Kaynak: AA