Bombaların 'Sessiz' Bıraktığı Suriyeli Çocuklar

Suriye'deki iç savaşın mağdur ettiği binlerce çocuktan sadece ikisi olan 4 yaşındaki Mutasım Ceddu ile Halid Hakki, evlerinin yakınlarına düşen varil bombaları nedeniyle konuşma ve duyma yetilerini kaybetti Halid Hakki'nin babaannesi Velide Mehmet Mahmud: 'Torunumun sağlığına kavuşacağı günü ümitle bekliyorum. Ülkemde birkaç sağlık merkezine gittik ancak çok yüksek maliyeti olduğu için işitme cihazı alamadık' Mutasım'ın babası Muhammed Ceddu: 'Maddi imkanımız olmadığı için Suriye'de evladımı tedavi ettiremedim. Türkiye'ye geldik, bize yardım elinin uzatılmasını bekliyoruz'

CEM GENCO - Ülkelerindeki iç savaşta evlerinin yakınlarına düşen varil bombaları nedeniyle konuşma ve duyma yetilerini kaybeden Suriyeli 4 yaşındaki Mutasım Ceddu ile Halid Hakki, sığındıkları Türkiye'de sağlıklarına kavuşmayı bekliyor.

Suriye'deki iç savaşın kurbanı binlerce çocuktan sadece ikisi olan Mutasım ve Halid'in hayatları, küçük yaşta varil bombaları nedeniyle sessizliğe gömüldü.

Hama'da evlerinin yakınına düşen varil bombası nedeniyle konuşma ve işitme yetisini kaybeden 4 yaşındaki Halid Hakki, bu olaydan sonra anne ve babasından da haber alamadı.

Babaannesi Velide Mehmet Mahmud'un bakımını üstlendiği küçük Halid, bir hafta önce Hatay'ın Reyhanlı ilçesine getirildi.

Babaanne Mahmud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin düzenlediği saldırılarda atılan varil bombalarıyla adete dehşeti yaşadıklarını belirterek 'Bir yıl önce olan o saldırıdan sonra oğlum ve gelinimden bir daha haber alamadık. Öldüler mi, yaralılar mı, nerede olduklarını bilmiyoruz. Aynı olayda torunum 4 yaşındaki Halid Hakki de işitme yetisini kaybetti. Torunum o günden bu yana duymuyor, sağlığına kavuşması için Türkiye'ye geldik' dedi.

Reyhanlı'da yakınlarının yanına yerleştiklerini aktaran Mahmud, 'Suriye'de benim canlarım kayboldu. Hayatta kalan torunumla yaşama tutunmaya çalışıyorum. Torunumun sağlığına kavuşacağı günü ümitle bekliyorum. Ülkemde birkaç sağlık merkezine gittik ancak çok yüksek maliyeti olduğu için işitme cihazı alamadık. Bize uzanacak bir yardım elini bekliyoruz' diye konuştu.

- İki yıldır dünyası sessiz

Hama kentinde yoğun saldırıların yaşandığı 2 yıl önce evlerinin yakınlarına düşen varil bombası nedeniyle duyma yetisini kaybeden 4 yaşındaki Mutasım Ceddu da yaşıtı Hakki ile aynı durumda.

Annesi ve üç kardeşi Suriye'de kalan Ceddu, babasıyla 10 gün önce Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki akrabalarının yanına geldi.

Baba Muhammed Ceddu (33), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerinde tedavi şansı olmadığı için Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Türkiye'nin kendilerine kucak açtığını ve bundan büyük minnettarlık duyduklarını ifade eden Ceddu, 'Evladımın sağlığına kavuşmasını çok istiyorum. Şu an belki durumunu çok anlamıyor. İlerde daha çok acı çekmesini istemiyorum' dedi.

Üç çocuğunu ve eşini Hama'da bırakmak zorunda kaldığını belirten Ceddu, 'Suriye'de evladımı tedavi ettiremedim, bu nedenle Türkiye'ye geldik, maddi imkanım olmadığı için bize yardım elinin uzatılmasını bekliyoruz' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA