Meslek Yüksekokulunda Gönüllü Kan Ve Kök Hücre Bağışı Tanıtımı Yapıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Türk Kızılayı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında Havza Meslek Yüksekokulun'da kan bağışı ve kök hücre bilgilendirme semineri düzenlendi.

Yüksekokul amfisinde düzenlenen ve Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi adına Kızılay Kan Bağışçı Kazanım Uzmanı Alper Candan ile Kök Hücre Bağışçı Kazanım Uzmanı Erdal Ayar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa yüksekokul müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercan Tural, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Candan, protokol kapsamında her yıl öğrencileri kan bağışı noktasında bilinçlendirmeyi hedeflediklerini belirterek, '10 yıl içerisinde Türk Kızılayı olarak ciddi çalışmalara imza attık. 2005 yılında başladığımız 'Hedef 25 projesi' sonucu 250 binlerde olan bağış sayısı, bu yıl 2 milyona ulaşacak. Ancak bu rakam bile kan ihtiyacını sona erdirmeye yetmiyor. Mevcut 2 milyon bağış, kan arayan beş hastadan ancak dördünün ihtiyacını karşılıyor. Bu anlamda bilinçli ve düzenli kan bağışı konusunda çalışmalar yaparak bu sorunu tarihe gömmeyi amaçlıyoruz' dedi.

Ayar ise kök hücre bağışı ile ilgili yapılan çalışmalar ile kök hücre bağışını artırmak için yürütülen TÜRKÖK projesi hakkında bilgi verdi. Kök hücre için donör arayan ve haberlere çıkan hastalardan örnekler veren Ayar, 'Projemizin amacı bu insanlarımıza gönüllülük esasına dayanarak yardımcı olmak' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA