Erdoğan Açıklaması 'Terörü Lanetlemek Ve Karşısında Tavır Almak Durumundayız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama ile gerçekleştirdiği basın toplantısında “Dini, dili, ırkı olmayan bu terörü dünyada tüm ülkeler hep birlikte lanetlemek ve karşısında tavır almak durumundayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Akra’da Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama ile görüştü. Erdoğan ve Mahama gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına Gana’da gösterilen ev sahipliği için teşekkürlerini sunarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl gerçekleştirdiği Cibuti, Somali, Etiyopya ziyaretinin ardından 4 Batı Afrika ülkesini ziyaret düzenlediğini ve Gana’ya ilk kez geldiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gana’nın 1957 yılında Sahra altı Afrika’da bağımsızlığını kazanan ilk Afrika devleti olduğunu kaydederek, “Gana’da yakılan bu özgürlük ateşi daha sonra diğer ülkelere sıçrama fırsatını verdi. bugün de Gana güçlü ve sağlam demokrasisi, siyasi, sosyal istikrarı, barışçıl dış politikası, aktif diplomasisi ile Afrika’nın ilham kaynağıdır” dedi.

Gana’nın Türkiye’nin Batı Afrika’daki en yakın dostlarından biri olduğunu kaydeden Erdoğan, “İkili ilişkilerimizde son dönemde bir tarih yazıyoruz. Gana’yı kalkınma ortağımız olarak görüyoruz. Hedeflerimiz siyasi, askeri, ekonomi, kültürel, ticari bütün bu alanları kapsayacak şekildedir. Afrika’da yeni büyükelçilikler açamaya başladığımızda ilk etapta Gana yer aldı ve Akra Büyükelçiliğimiz 2010 yılında yeniden faaliyete geçti. ;Burada bir özelliği de vurgulamak istiyorum, Gana aynı zamanda bizim ECOWAS gibi bölgesel örgütlerle işbirliğimizin gelişmesinde yapıcı bir rol oynadı. önümüzdeki dönemde bölgesel barışa ve barışlara, dünya barışlara müşterek olarak karar sağlamakta kararlıyız. Türkiye ile Gana mevcut işbirliğinin kapsamını genişletme kararlığındadır” açıklamasını yaptı. Bu konuda iki ülke arasında siyasi iradenin mevcut olduğunu kaydeden Erdoğan iki ülke arasında 5 yıl içinde 18 anlaşma ve muhtıranın imzalandığını söyledi.



“DIŞ TİCARET HACMİMİZİ 2020’DE 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIZ”

Erdoğan’ın ziyareti sırasında imzalanan anlaşmaların iki ülke arasındaki mevcut işbirliğini daha da arttıracağını belirten Cumhurbaşkanı, “Gana halen Türkiye’nin Sahra Altı Afrika’da dördüncü ticaret orağı konumundadır. Şuan 400 milyon olan dış ticaret hacmimizi inanıyorum ki 2020’de 1 milyar dolara çıkaracağız. Bugün 150’yi aşkın firmamızla buradayız. Firmalarımız Gana’nın ihtiyacına binaen enerji, altyapı ve konut inşaatı olmak üzere özellikle Gana’nın ekonomik kalkınma çabalarına doğrudan yatırımları ile katkı bulunmaya kararlıdır. Biz de kendilerini teşvik edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERİMİZ BİZİM GELECEĞİMİZDİR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mahama ile bölgesel konuların da ele alındığını belirterek, “Gerek bizim bölgedeki gelişmelerimiz gerekse Afrika’daki bölgesel gelişmeler görüşmelerimizin önemli başlıklarını oluşturdu. Afrika’da özellikle Gana bunun yanında Nijerya, bu bölgedeki terörle ilgili sıkıntıları ele alırken aynı şekilde ülkemizdeki terör le ilgili yaşadıklarımızı da değerlendirme fırsatımız oldu. 35 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke olarak terör örgütlerinin hedeflerini, yöntemlerini çok iyi biliyoruz. Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Dini, dili, ırkı olmayan bu terörü dünyada tüm ülkeler hep birlikte lanetlemek ve karşısında tavır almak durumundayız. Türkiye, Gana’nın ve Ganalı kardeşlerinin yanındadır” açıklamasını yaptı.
Kaynak: İHA