Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması 'İBB'den Akra Belediyesine 30 Otobüs Hibe Edilecek'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gana’da gerçekleştirilen İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, “İstanbul Büyükşehir Belediyemiz Akra Belediyesine 30 adet otobüs hibe edecekler. Bu otobüslerin son nihai bakımları, onarımları yapılacak, buradan giden bir heyet özellikle bu konuda yetiştirilecek ve bu yedek parçalarıyla birlikte bu otobüsler Akra’ya gönderilecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması 'İBB'den Akra Belediyesine 30 Otobüs Hibe Edilecek'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akra’daki temasları kapsamında Gana-Türkiye İş Forumu’nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gana’nın Afrika’da özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini başarıya ulaştıran ilk ülke olarak özel bir konuma sahip olduğunu kaydederek, Gana’nın bağımsızlığını kazandığı 1957 yılından bu yana uluslararası alandaki saygınlığını ve etkinliğini her geçen gün arttırdığını belirtti.

Kofi Annan gibi devlet adamlarını yetiştiren Gana’nın uluslararası barışa katkısını izlediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek dönemde Gana ile daha yakın dayanışma içinde olmanın arzusu içinde olunduğunu bildirdi. “Gana halkı ile güzel yarınların bizleri beklediğine inanıyorum. Siyasi, kültürel ve sosyal alandaki ilişkilerimizi geliştirme irademizi tam manasıyla hayata geçirebilmek için öncelikle ekonomik bağlarımızı güçlü şekilde tesis etmeliyiz. Sizlerin de takip ettiği gibi dünya ekonomisinin son yıllarda zorlu ve hassas bir dönemden geçiyor. Küresel krizlere kalkan olacak platformlara ve kuruluşlara bu olumsuz süreçte her zamankinden daha fazla görev düşüyor” diyen Erdoğan, ortak meselelerde birkaç küresel aktörün tek başlarına belirleyici oldukları dönemin geride kaldığını belirtti.

Erdoğan, “Ülkelerin seslerini eşit şekilde duyuramadıkları sistemin tıkanmaya mahkum olduğu herkesçe biliniyor. Refahın ve zenginliğin uluslararası alanda adaletli bir şekilde paylaşılmadığı, dünyanın kuzeyi ile güneyi arasındaki dengesizliğin azaltılmadığı bir ekonomik sistemin sürdürülebilir olma şansı yoktur. Son küresel kriz bunu açık bir şekilde ortaya koymuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 toplantılarında küresel ölçekte sesini duyurmakta zorluk çeken ülkelerin temsil edilmeye çalışıldığını ve Afrika’nın sorunlarına özel önem verildiğini ve bunların G20 gündemine dahil edilmesini sağladıklarını bildirerek, bundan sonra da aynı anlayışla dost ülkelerin sesi olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

“HEDEFİMİZ AFRİKA’NIN TAMAMINDA BÜYÜKELÇİLİKLERİ AÇABİLMEK”

Bazı ülkelerin küresel kriz nedeniyle dış misyon sayılarını azalttığı bir dönemde Türkiye’nin, Afrika’nın muhtelif yerlerinde dış elçilikler açtığını ve açmaya da devam edildiğini belirten Erdoğan, “Başbakan olduğum dönemde Afrika’daki büyükelçilik sayısı 12 idi. Şu anda büyükelçilik sayısı 39 oldu. Hedefimiz Afrika’nın tamamında büyükelçilikleri açabilmek. Akra Büyükelçiliğimizi de 2010 yılında yeniden faaliyete geçirdik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gana’da enerji ihtiyacının giderilmesi çabalarına özellikle Türk firmalarının katkı sağlamasından memnun duyduğunu belirterek, “Türk firmalarının enerji ve içme suyu gibi Gana’nın geleceğini şekillendirecek alt yapı projelerinde mevcut çalışmalarının yanında çok daha büyük sorumluluklar da üstleneceklerine inanıyorum. Şuanda THYT’nin Akra’ya haftanın her günü seyahati var ve yönetim kurulu başkanımıza söyledim. Konuyu sayın başkanla da görüştüm. Bunu haftada 7’den 14’e çıkarmak için girişimlerde bulunmalarını kendilerine söyledim” şeklinde konuştu.

“İBB, AKRA BELEDİYESİNE 30 ADET OTOBÜS HİBE EDECEK”

“Ticarette karşılıklı itimat büyük önem taşır” diyen Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu tür toplantılıları iş adamlarımızın karşılıklı tanışıp, kaynaşmaları için çok uygun bir vesile olarak görüyorum. İnşallah İstanbul Büyükşehir Belediyemiz Akra Belediyesine, az önce yemekte sayın Gana Cumhurbaşkanı’na da söyledim, 30 adet otobüs hibe edecekler. Bu otobüslerin son nihai bakımları, onarımları yapılacak, buradan giden bir heyet özellikle bu konuda yetiştirilecek ve bu yedek parçalarıyla birlikte bu otobüsler Akra’ya gönderilecek.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, metrobüs sisteminin devreye alınmasının Akra’daki toplu taşımayı çok daha rahat hale getireceğini Gana Cumhurbaşkanı ile bunun incelenmesi noktasında mutabık kalındığını söyledi.



“HEDEF ŞİMDİ 1 MİLYAR DOLAR”

18 yıl önce yani Türkiye’nin Afrika’ya açılım eylem planını başlattığı dönemde Türkiye’nin Sahra Altı Afrika ülkeleri ile dış ticaret hacminin 580 milyon olduğunu kaydeden Erdoğan, “2015 yılında ise Sahra Altı Afrika ile ticaret hacmimiz 6 milyar dolar seviyesine yaklaştı. THY’nin 2010 yılında Akra seferlerini düzenlemeye başladı halen haftanın her günü yapılan bu seferleri, halklarımızın gidiş gelişlerine imkan hazırlaması hatta buralardan eşkal yapılmak suretiyle farklı yerlere de gidiş imkanlarını sağlayacağından şüphem yok. Bunların hepsi bizim Afrika’ya açılım stratejimizin başladığı 1998 yılında Gana ile ticaret hacmimizin 27 milyon dolar seviyesinde olduğunu düşünürsek nereden nereye geldiğimizi ortaya koyma bakımından çok önemli. Şu anda 400 milyon dolar. 27 milyon dolardan, 400 milyon dolara çıktı. Hedef şimdi 1 milyar dolar” dedi.

“TÜRKİYE, AVRUPALI GİBİ İŞ YAPAR, ASYALI GİBİ FİYAT VERİR”

“Türk pazarlarını Afrika ürünleriyle buluştururken, Afrika pazarlarında da fiyat, kalite bakımından birçok ülkeye göre önemli avantajlar içeren Türk ürünlerinin öne çıkmasını arzu ediyoruz” diyen Erdoğan, “Bugün sayın başkan bana güzel bir şey söyledi; ‘Türkiye, Avrupalı gibi iş yapar, Asyalı gibi fiyat verir’” açıklamasını yaptı.

Erdoğan, Gana Cumhurbaşkanının Gana’da yaşayan Müslümanlar için bir adım attığını ve bu adımın da Millet Cami’nin yapımına yönelik tahsis edilen yerin olduğunu ve 1-2 ay içinde iki Diyanet İşleri Başkanlığının ve bir STK’nın bunu yaptığını kaydederek, “Öyle zannediyorum ki 2-3 ay içinde burası da bitecektir. Ben bu tahsisleri sebebiyle de kendilerine şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Yaşasın Türkiye, yaşasın Gana işbirliği ” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA