Arjantin'deki Nisman Davasının Hakimi, Davadan Çekildi

Görevden çekilen hakim Palmaghini, ülke tarihin en kanlı terör eylemi olarak tarihe geçen 1994'teki bombalı saldırıya dair soruşturmayı yürüten özel savcı Alberto Nisman'ın ölümüyle ilgili davaya bakıyordu Nisman, söz konusu saldırıda 'İran'ın parmağı olduğu' yönünde bulguları açıklamasından 4 gün sonra ölü bulunmuştu.

Bir yılı aşkın süredir devam eden soruşturmaya rağmen bir türlü aydınlatılamayan Savcı Alberto Nisman’ın ölümüne dair davaya bakan Hakim Fabiana Palmaghini, davadan çekildiğini açıkladı.

Arjantin’in resmi haber ajansı Telam’da yer alan habere göre, Palmaghini’nin çekilmesiyle birlikte davanın federal mahkemede görülmeye devam edileceği belirtildi.

Savcı Nisman’ın ölümü, geçtiğimiz günlerde ilk kez Arjantin yargısından bir yetkili tarafından cinayet olarak nitelendirilmiş ve davaya dair açıklama yapan Savcı Ricardo Saenz, Nisman’ın cinayete kurban gittiğini söylemişti.

Saenz, Nisman’ın ölümünün ardındaki gizemin çözülmesi için davanın federal adli makamlar tarafından ele alınmasını talep etmişti.

- Nisman, AMIA saldırısını soruşturuyordu

Özel savcı Alberto Nisman, başkent Buenos Aires’teki Arjantin Yahudi Derneği’ne (AMIA) 1994 yılında düzenlenen bombalı saldırıya dair soruşturmayı yürütüyordu.

Arjantin tarihinin en kanlı terör eylemi olarak kayıtlara geçen AMIA saldırısı nedeniyle 85 kişi hayatını kaybetmiş, 300’den fazla kişi yaralanmıştı.

Savcı Nisman, saldırıya dair 10 yıl süren bir soruşturma yürütmüş ancak saldırının arkasında kimlerin bulunduğu açıklığa kavuşturulamamıştı.

- Nisman, saldırıdan İran'ı sorumlu tutuyordu

Arjantinli savcı, saldırının arkasında İran istihbaratının olduğunu ve bombalama eyleminin Hizbullah tarafından gerçekleştirildiğini belirtiyordu.

Nisman, İranlı üst düzey yetkililerin saldırıda rol aldığının ortaya çıkmasını engellediği iddiasıyla eski Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner hakkında 350 sayfalık bir rapor hazırlamıştı.

Bu soruşturma sürecinde Nisman, iki ülke arasındaki ekonomik çıkarlar nedeniyle, 'bir cezasız bırakma anlaşmasının yapıldığını açıklığa kavuşturan telefon kayıtlarına ulaştığını' iddia ediyordu.

İddia edilen anlaşmaya göre İran Arjantin’e ucuz petrol satabilecek, Arjantin de İran’a tahıl ve silah verecekti.

Nisman yeni bulgularını açıkladıktan 4 gün sonra, suçlamalarını kanıtlarıyla kongreye duyurmadan bir gün önce ölü bulunmuştu.
Kaynak: AA