2016 Ve 2020 Olimpiyatları'nın Adaylık Sürecine İnceleme İddiası

Atletizmde yolsuzluk iddiaları kapsamında Fransa'da başlatılan soruşturmaya, 2016 ile İstanbul'un finalde Tokyo'ya kaybettiği 2020 Olimpiyatları'nın adaylık ve oylama süreçlerinin de dahil edileceği ileri sürüldü.

Fransa'nın yürüttüğü atletizmdeki yolsuzluk soruşturmasına, 2016 ile 2020 Olimpiyatları'nın adaylık ve oylama süreçlerinin de dahil edileceği öne sürüldü.

İngiliz The Guardian gazetesinin iddiasına göre, Fransız savcıların, Dünya Dopingle Mücadele Ajansından (WADA) gelen bilgiler doğrultusunda başlattığı soruşturma genişletilecek.

Eski Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Başkanı Lamine Diack ve danışmanı Habib Cisse'nin, dopinge bağlı yolsuzluk suçundan gözaltına alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı soruşturma kapsamında, 2016 Olimpiyatları'nın yanı sıra WADA'nın bağımsız komisyonunun hazırladığı 2. rapora yansıyan 2020 Olimpiyatları'nın ev sahibinin belirlenmesi sürecinde haksızlık yapıldığı iddiaları da incelenecek.

Bağımsız komisyonun 2. raporunda ayrıca IAAF'de meydana gelen rüşvet, sahtecilik, ihlalin üstünü örtme gibi suçlardan, 82 yaşındaki Senegalli yönetici Lamine Diack'ın organizasyonunu üstlendiği grubun sorumlu olduğu iddia edilmişti.

Üst düzey IAAF yetkililerinin, kimi organizasyonların adaylık aşamasında çıkar sağlamaya çalıştıkları şüphesinden bahsedilen raporda, Türkiye'nin, Japonya'nın Tokyo kentine kaybettiği 2020 Olimpiyatları ev sahipliğine dair bölüm dikkati çekmişti.

Raporda, '2020 Olimpiyatları'nın adaylık sürecinde, Türk yetkililer ile eski IAAF Başkanı Lamine Diack'ın IAAF'de bağımsız danışman olarak çalışan oğlu Khalil Diack arasındaki görüşmeler, Türkiye'nin, Elmas Lig ya da IAAF için istenen 4 ile 5 milyon dolarlık sponsorluk ücretini ödemediği için Lamine Diack'ın desteğini kaybettiğini göstermektedir. Japonya ise ödeme yapmıştır. Bağımsız komisyon, görev alanına girmediği için meseleyi daha ileri boyutta soruşturmamıştır' ifadelerine yer verilmişti.

İstanbul, 2013'ün eylül ayında yapılan oylamada, Japonya'nın başkenti Tokyo ve İspanya'nın başkenti Madrid ile yarışmıştı. İlk turu geçen İstanbul, 2020 Olimpiyatları'nın ev sahipliğini, finalde 96 IOC üyesinden 60'ının oyunu alan Tokyo'ya kaybetmişti.

Kaynak: AA