Uğurluel'den Osmanlı'nın Anlatıldığı Dizilere Tepki

Tarihçiyazar Talha Uğurluel:'Osmanlı Devleti ve padişahlarının anlatıldığı diziler gerçekleri yansıtmıyor'.

Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, Osmanlı Devleti ve padişahlarının anlatıldığı bazı dizilerin gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

Uğurluel, Aksaray Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Abdulhamit Han ve Dehanın İzleri' konferansında, son yıllarda televizyon dizilerinde Osmanlı Devleti'nin bazı dönemlerinin anlatıldığını ifade etti.

Bu dizilerde Osmanlı padişahları ve eşleriyle ilgili büyük yanılgılar bulunduğuna dikkati çeken Uğurluel, 'Osmanlı Devleti ve padişahlarının anlatıldığı diziler gerçekleri yansıtmıyor. Siz, Muhteşem Yüzyıl'da, saraydan herhangi bir kadının çocuklarla ilgilendiğini veya şu anki 'Kösem Sultan' dizisinde böyle bir şeyi gördünüz mü? Herkes birbirini zehirlemekle meşgul. Hiç bakmıyordum, geçen hafta gözüm kaydı, 15 dakika baktım. Kimse normal yolla ölmüyor. Herkes bir dalavere ile ölüyor. Çok komik, gülmek için bakmak lazım arada' dedi.

Uğurluel, gerçekte Kösem Sultan'ın farklı bir kişiliği olduğunu belirterek, 'O dizilerde, bir şifahaneye gidip gözyaşları ile çocuklara bakan bir anne görmek istiyorum. Kösem Sultan imarette bir çorba dağıtsın. İnşallah dağıtmadan dizi biter, kurtuluruz. Devam ederse çorba dağıtan bir kadın, hapishanedeki tutuklu kadınların borçlarını ödeyip kurtaran bir Kösem Sultan görmek istiyoruz. Kösem Sultan öyle bir kadın' diye konuştu.

'Zor günlerin adamı' diye nitelendirdiği İkinci Abdülhamit Han'ın hep yanlış anlatıldığını dile getiren Uğurluel, önemli hizmetlerde bulunarak imparatorluğun yıkılmasını 30 yıl geciktirdiğini vurguladı.

Uğurluel, konferansın sonunda okurları için kitabını imzaladı.
Kaynak: AA