JICA Heyeti, Çubuk'ta İncelemelerde Bulundu

Vali yardımcıları ve kaymakamların görev yaptıkları bölgelerin kalkınmasında etkin rol oynamaları amacıyla yürütülen program kapsamında Türkiye'de temaslar gerçekleştiren Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) heyeti, Çubuk'ta incelemelerde bulundu.

İçişleri Bakanlığı ile yürütülecek eğitim işbirliği projesi kapsamında incelemelerde bulunmak amacıyla Ankara’ya gelen heyetin Başkanı Masaaki Matsushima ve beraberindekiler, JICA Türkiye Ofisi temsilcisi Emin Özdamar ve Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin'i ziyaret etti.

İlçeyle ilgili bilgiler veren ve bölgenin kalkınması için uluslararası işbirliğine hazır olduklarını vurgulayan Kaymakam Şahin, çiçekçilik başta olmak üzere seracılığın, verimin artmasına ve istihdama katkısını anlattı, ilçedeki turşu üretimine değindi.

Matsushima da, Türkiye’deki mülki idarecilerin Japonya’da eğitimi konusunda çalışma yapmak üzere Ankara’da olduklarını belirtti.

Programa yönelik ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla araştırma yaptıklarını aktaran Matsushima, 'Eğitimin ilki bu temmuz ayında, ikincisi ise şubat ayında olacak ve 2 yıl sürecek. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki vali yardımcıları ve kaymakamlar bu eğitimden faydalanacak. Eğitimin içeriği bölge kalkınması ve yerel kalkınmaya yönelik faaliyetleri kapsayacak. Japonya’nın bu konudaki deneyimini paylaşacağız. Kaymakamlıkların çalışmalarını yerinde gözlemleyerek Türkiye’nin ihtiyaçlarını tespit edeceğiz' ifadesini kullandı.

Japonya’da turşunun meşhur olduğu bir bölgeden geldiğini ifade eden Matsushima, 'Burada turşu çeşidinin çok fazla olduğunu gördüm. Ben tattım, gerçekten çok çok güzel, beğendik. Japon damak tadına Çubuk turşusunun çok uygun olduğunu düşünüyorum' diye konuştu.

Heyet daha sonra Çubuk turşusu üretim atölyelerini ve satış noktalarını, yöresel ekmek üretim yerlerini, Agat taşı imalat atölyelerini, tarihi Bekir Ağalar Konağı’ndaki Şehir Müzesini ve 1402 Ankara Panoraması'nı ziyaret etti.

Ziyarette Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan da hazır bulundu.

Kaynak: AA