Hindistan'daki Hava Üssüne Saldırı

Ceyşi Muhammed örgütünün saldırıyla bir bağlantısının olmadığı bildirildi.

Pakistan yönetimi tarafından kurulan ve Hindistan'daki hava üssüne yapılan saldırıyı soruşturmakla görevli heyetin, 'Ceyş-i Muhammed örgütünün saldırıyla bir bağlantısı olmadığı' sonucuna vardığı bildirildi.

Yerel medyaya açıklamada bulunan Pakistanlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi, Ceyş-i Muhammed örgütü lideri Mevlana Mesud Ezher'in ve diğer şüphelilerin sorgulandığını ancak Pathankot Hava Üssü saldırısı ile bu örgütün bir bağlantısının olmadığını ifade etti.

Yetkili, 'Evlerini, medreselerini, gizlenme yerlerini ve son üç ayki telefon görüşmelerini inceledik. Bununla birlikte, şüpheli bir şeye rastlamadık' dedi.

Pakistan, konuyu araştırmak üzere üst düzey bir soruşturma heyeti kurulduğunu duyurmuştu. Komisyona askeri ve sivil istihbarat yetkililerinin de dahil edildiği belirtilmişti. İslamabad yönetimince Pathankot hava üssü saldırısı soruşturması kapsamında bazı Ceyş-i Muhammed örgütü üyeleri gözaltına alınmıştı.

Pakistan ve Hindistan Dışişleri sekreterlerinin geçen haftalarda bir araya gelmesi planlanıyordu. Ancak Hindistan, görüşme başlamadan önce Pakistan'dan Pathankot Hava Üssü saldırısına ilişkin 'hızlı ve kararlı' bir soruşturma başlatmasını istemişti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, geçen yıl sonunda Pakistanlı mevkidaşı Navaz Şerif ile görüşmek üzere Lahor'a sürpriz bir ziyaret düzenlemişti. Söz konusu ziyaret, uzmanlarca, iki ülke arasındaki buzların erimesi için olası bir başlangıç olarak değerlendirilmişti.

Keşmir’in bağımsızlığını hedefleyen Ceyş-i Muhammed örgütünün en ses getiren eyleminin, 2001 yılında Leşker-i Tayyibe ile Hindistan parlamentosuna yapılan saldırı olduğu belirtiliyor. Ceyş-i Muhammed, 2002 yılında Pakistan tarafından terör örgütü ilan edilerek, yasaklanmıştı.

Hindistan'ın Pencap eyaletinde bulunan Pathankot Hava Üssü'ne teröristler tarafından 2015 yılının aralık ayında silahlı saldırı düzenlenmişti. Çıkan çatışmada dört saldırgan öldürülmüş, 7 askeri personel hayatını kaybetmişti.

Hindistan Hava Kuvvetleri'ne bağlı Pathankot üssü, Pakistan sınırından 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Kaynak: AA