Hayme Ana Bacıbey Ödülleri

Kazan Belediyesi ile Bacıbey Kent Kültürü Derneği tarafından düzenlenen Hayme Ana Bacıbey ödülleri sahiplerine verildi.

Türk Kadınının Meclis'e girmesinin yıl dönümü nedeniyle, Kazan Belediyesi ile Bacıbey Kent Kültürü Derneği tarafından milletvekili Satıkadın anısına düzenlenen 'Hayme Ana Bacıbey Ödülleri' sahiplerine verildi.

Kazan Belediyesi'nde düzenlen etkinlikte konuşan Bacıbey Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar, Meclis'e giren kadın milletvekilleri arasındaki Satıkadın'ın Kazanlı olduğunu, ilçede anısının yaşatılması nedeniyle etkinliği Kazan'da düzenlendiklerini belirtti.

Çınar, 'Etkinliği burada yaparak, Şubat 1935'te meclise giren diğer 16 kadın milletvekillinin seçildikleri kentlerin yöneticilerine de mesaj vermek istedik. Kazan'daki bu müzesi ile, mahallesi ile parklarıyla, okullarıyla ahde vefa gösterilmesinin diğer 16 ilde de yapılabilmesi adına katkı koyabilirsek mutlu olacağız' dedi.

Çınar, yapılan değerlendirme sonucu, seçilmiş ilk kadın bakan İmren Aykut, Kadın ve Demokrasi Derneği’ne (KADEM), köylü ilk kadın milletvekili 'Satıkadın' anısına hizmetlerinden dolayı Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, ayrıca 39 ülkede gösterime giren Diriliş Ertuğrul dizisi nedeniyle TRT'ye, dizi yapımcısı Mehmet Bozdağ ve Hayme Ana’yı canlandıran Hülya Darcan ödüle layık görüldüğünü bildirdi.

Başbakan Eski Yardımcısı Emrullah işler de, Diriliş Ertuğrul dizisinin çok izlenen diziler arasında yer aldığını belirterek 'Kültürümüzü manevi değerlerimizi örf ve adetlerimizi içeren mesajlar verilmesi son derece önemli. Bu tür milli mesajların verildiği dizilerin sayısının da artmasını temenni ediyorum' dedi.

Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin büyükannesi Hayme Hatun'un Osmanlı İmparatorluğu'nun temelinde önemli bir rolü olduğunu belirten İmren Aykut ise 'Onun örnek ve model olarak Türk kadınlarına her zaman gösterilmesi gerekir. Bu model kadınları unutmamalıyız. Çünkü onlara sahip çıkmak milli birliğimizi güçlendirir. Bir de tarihi olan saygımızı artırır' diye konuştu. Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk Diriliş Ertuğrul dizisinin toplumda farkındalık yarattığını ifade etti.

Konuşmaların ardından Ankara Olgunlaşma Enstitüsü öğrencileri Selçuklu ve Osmanlı dönemini anlatan, aralarında Diriliş Ertuğrul dizisinde de kullanılan kıyafetlerin yer aldığı defile sundu, ardından ödüller sahiplerine verildi.

Ayrıca etkinlik için ilçeye gelenler, Satıkadın’ın mezarına çiçek bırakıp dua etti, Satıkadın anısına belediye tarafından yaptırılan müzeyi gezdi.

Kaynak: AA