Ege Denizi'ndeki Yasa Dışı Geçiş Operasyonları

Afganistanlı Mesut Suni: 'Afganistan'da güvenlik yok, insanlar kendi ülkelerinde güvende olmalı, daha iyi bir hayatı hak ediyorlar. Botun tehlikeli olduğunu herkes biliyor ama hayat daha tehlikeli değil mi' Iraklı Ahmet Soran: 'Bebeğim 22 günlük, onu ve çocuklarımı kurtarmak istedik bunun için denizden Yunanistan'a oradan Avrupa'ya gitmek istiyoruz'

İzmir'in Dikili ilçesinde yasa dışı geçişlere ilişkin gerçekleştirilen operasyonda yakalanan 700 yabancı uyruklunun işlemleri devam ediyor.

Dikili'deki 3 koyda dün düzenlenen operasyonlarda yasa dışı geçiş yapmaya çalışırken jandarma ekiplerince yakalanan ve Dikili Spor Salonuna getirilen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriye, Irak ve Afganistan uyrukluların işlemleri sürüyor.

Afganistan'dan eşi ve 2 çocuğuyla Avrupa'ya gitme hayaliyle Türkiye'ye gelen Mesut Suni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerinde zor şartlar altında yaşadıklarını söyledi.

Afganistan'da savaş ortamında yaşamak zorunda kaldıklarını ifade eden Mesut '5 gündür Türkiye'deyiz, Almanya'ya gitmek istiyoruz, çocuklarımın geleceği için oraya gidiyorum. Afganistan'da güvenlik yok, insanlar kendi ülkelerinde güvende olmalı, daha iyi bir hayatı hak ediyorlar. İnsanlar buraya para veya başka bir şey için gelmiyor. Barış içerisinde bir ülke istiyoruz işte insanlar bunun için geliyor. Denizi geçip Almanya'ya ulaşmak için geldik. Botun tehlikeli olduğunu herkes biliyor ama hayat daha tehlikeli değil mi başka ne yapabiliriz ki' dedi.

- 22 günlük bebekleriyle umuda yolculuk

Yakalananlar arasında 22 günlük bebekleriyle dikkati çeken Soran ailesi de bulunuyor. Baba Ahmet Soran, 5 kişilik ailesinin, Irak'ta can güvenliğinin olmadığını, bu nedenle Almanya'ya gitmek istediklerini dile getirdi.

Irak'ta tehlike altında olduklarını vurgulayan Soran, şöyle devam etti:

'Türkiye'ye geldik çünkü Irak'ta hayat yok, DAEŞ var orada, savaş var. Kalsaydık çocuklarımla birlikte orada ölecektik bu yüzden yola çıktık. Bebeğim 22 günlük onu ve çocuklarımı kurtarmak istedik bunun için denizden Yunanistan'a oradan Avrupa'ya gitmek istiyoruz. Irak'ta zaten hayatımız tehlikede bu yüzden mutlaka gitmeliyiz.'

Yabancı uyruklular, işlemlerinin ardından İzmir Göç İdaresi yetkililerine teslim edilecek.

İzmir'in Dikili ilçesinde, jandarma ekiplerince dün 3 koya düzenlenen operasyonda, Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeye çalışan yaklaşık 700 yabancı uyruklu yakalanmıştı.
Kaynak: AA