Siirt'e 30 Milyon TL'lik Fıstık Tesisi Kuruluyor

Siirt’te, Avrupa Birliği ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle dünyanın en modern fıstık tesislerinden biri kuruluyor. 30 milyon TL harcanarak yapılacak tesiste 500 kişi istihdam edilecek.

Siirt'e 30 Milyon TL'lik Fıstık Tesisi Kuruluyor
Siirt’te dönemin Valisi Nuri Okutan tarafından başlatılan fıstık projesi, bugün 9 milyon adet fıstık ağacıyla kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Siirt fıstığının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Avrupa Birliği’nin mali destek programı tarafından kabul edilen 9 milyon 864 bin Euro bütçeli projenin çalışmalarına önümüzdeki aylarda başlanacak. Haziran 2015 tarihinde inşaat yapım ihalesine tamamlanan proje ile Siirt fıstığının dünya piyasasına gireceğini aktaran Siirt Fıstık Üreticiler Birliği Başkanı Şuayip Aslan, projeden 500 kişinin istihdam edileceğini, 5 bin kişinin de yararlanacağını söyledi.



Aslan, "2010 yılında kurulan birliğimiz, Avrupa Birliği Sanayi Altyapısına sunduğu proje 3 yıldır Bilim ve Sanayi Bakanlığı’ndaydı. İhalesi yapılan projenin 10 Milyon Avro ve ek olarak 1,5 milyon Avro olmak üzere toplam 11,5 milyon Avro tutarında olan projede sona yaklaşıldı. Mayıs 2016 tarihinde inşaat çalışmalarına başlıyoruz. 2017 yılında bitecek proje inşaat çalışmaları 24 bin metrekare alan üzerinde kurulacak. 6 soğuk hava deposu, laboratuvar kurulacak. Fıstık işlendiği gibi orada paketlenip ve en kaliteli şekilde piyasaya sürülecek" dedi.

“2017’DE TAMAMLANACAK”

Çok önemli bir potansiyel olan Siirt fıstığının 336 köyünün 276’sında yetiştirildiğini aktaran Aslan, tesis içinde ilk etapta 150 kişinin çalıştırılacağını, ileriki zamanlarda bu sayının 500’e çıkacağını aktardı. Aslan, "Yüzde 75’i AB, yüzde 25’i de Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destekleniyor. Dolayısıyla geri dönüşümü yüzde 100’dür. Proje, Organize Sanayi Bölgesi’nde çevreye hiçbir şekilde zarar verilmeyecek şekilde, estetik bir mimari olacak şekilde ilgili firma tarafından hazırlanıyor. Kış sezonu bitmesiyle çalışmalar başlanacak 2017 yılında tamamlanacaktır. Üreticilerimiz bu proje ile emek verdiği ürününü bu tesisle kendisi işletip dünyaya pazarlayacak. Bu tesisimiz bölge insanının huzuruna ve geleceğine de umut olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Siirt 56 Ürününü Araştırma Geliştirme Tanıtım ve Rehberlik Derneği Başkanı Vehip Emrah, Siirt fıstığının yapılacak 30 milyon lira tutarındaki bu proje ile dünya pazarında bir markaya dönüşmesi için büyük bir fırsat olduğunu aktardı. Önümüzdeki yıllarda ilimizde dağ-taş demeden 100 kilometrekare alan üzerinde fıstık ekileceğini dile getiren Emrah, "Proje harcamaları önümüzdeki aylarda başlayacak olmasından dolayı heyecanlıyız. Ülkemizin en büyük fıstık işletme tesisinde yaklaşık 26 çeşit paketleme yapılacak. Biz de dernek olarak İlimizde fıstığın tanıtımı için büyük bir gayret gösteriyoruz" ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA