GİSİP'ten YÖK Başkanlığı'na Çağrı

Giresun Sivil İrade Platformu (GİSİP), Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar'ın öğretim üyelerini hukuksuz biçimde cezalandırdığını iddia ederek, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'na çağrıda bulundu.

GİSİP'ten yapılan yazılı açıklamada, rektörlük seçiminde yaklaşık dört yüz civarında öğretim üyesinin oy kullanacağı belirtildi.

2547 sayılı YÖK Kanunu gereği, sadece yardımcı doçent, doçent ve profesör unvanlı öğretim üyelerinin oy kullanabildiği rektörlük seçimlerinde profesör unvanlı olan ve 67 yaşını doldurmamış herkesin aday olma hakkına sahip olduğunun belirtildiği açıklamada, 'Öğretim üyelerinin dörtte üçü üniversiteye kendisi tarafından alınmış olmasına rağmen, haksız ve hukuksuz uygulamaları sebebiyle seçimde akademisyenlerin desteğini alamamaktan korktuğu anlaşılan Rektör Attar’ın, şu ana kadar adaylığını açıklamış tek kişi olan Cevdet Coşkun’un seçim çalışmalarını bloke etmek için görülmedik yollara başvurduğu bilgisine ulaşmış bulunuyoruz' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Aldığımız duyumlara göre Attar’ın bu süreçteki en son icraatı ise Espiye Meslek Yüksek Okulunda çalışan öğretim üyelerini ziyaret ederek kendini ve projelerini onlara tanıtmaya ve desteklerini istemeye giden Cevdet Coşkun ve öğretim üyesi arkadaşlarına disiplin soruşturması açmak olmuştur. Kendisinin ve arkadaşlarının güvenlik kamera kayıtları üzerinden hangi saatler arasında söz konusu birimi ziyaret ettiği tespit edilerek mesai saatleri içinde görev yerini terk etmek suçlamasıyla haklarında idari soruşturma açıldığı ve bu kapsamda savunmalarının istendiği öğrenilmiştir.'

Üniversitelerin çoğulculuğun, rekabetin ve özgürlüğün en üst düzeyde yaşanması gereken kurumlar olduğunu belirtilen açıklamada, 'Daha önce de benzer türden haksız soruşturmalarla öğretim üyelerini hukuksuz biçimde cezalandıran ve verdiği cezaların tümü YÖK'ten ve İdare Mahkemelerinden dönen Rektör Aygün Attar’ı bu uygulamaları nedeniyle kınıyor ve YÖK Başkanlığını göreve çağırıyoruz' denildi.

Kaynak: AA