Ahmet Kabaklı Vefatının 15. Yılında Anıldı

Torun Kabaklı: 'Kendisi kitleleri bir araya toplayan vakıf bir insandı' Yazar İbrahimhakkıoğlu: 'Memleketin çok zor zamanlarında insanların yüreğine su serpmiş yiğit bir kalem olmuştur'.

İSTANBUL AA) - Gazeteci-yazar, Türk Edebiyatı Vakfı'nın kurucusu Ahmet Kabaklı, ölümünün 15. yılında Eyüp Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.

Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından başlayan anma törenine, Kabaklı'nın yakınları ve sevenleri katıldı.

Torunu Ahmet Burak Kabaklı, Ahmet Kabaklı'yı kaybetmiş olmanın üzüntüsünü hala hissettiğini belirterek, 'Bugün değerli bir insan Ahmet Kabaklı hocayı kaybetmenin 15. seneyi devriyesinde kabri başında toplandık. Kendisi kitleleri bir araya toplayan vakıf bir insandı' dedi.

Yazar Belkıs İbrahimhakkıoğlu da Ahmet Kabaklı'nın kendini daima hayırla hatırlatacak eserleriyle bu millete çok büyük hizmetleri olduğunu söyledi.

- İbrahimhakkıoğlu: 'Memleketin çok zor zamanlarında yiğit bir kalem olmuştur'

Ahmet Kabaklı'nın memleketin derdiyle dertlenen, tarihine, kültürüne, güzelliklerine gönül vermiş bir dava ve ideal adamı olduğunun altını çizen İbrahimhakkıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kalemini, bilgi ve birikimlerini bu memleket için gerçekten hayır olacak şekilde kullandı. Bütün kendi döneminden ve sonraki nesiller üzerinden de bir hocalık hakkı vardır. Onun fikirleriyle belli bir nesil beslenmiştir. Memleketin çok zor zamanlarında insanların yüreğine su serpmiş yiğit bir kalem olmuştur. Tabii ki her fani bu dünyadan göç ediyor. Bugün burada hocamızın ruhunu şad etmek için toplanmış bulunuyoruz. Bir fani için geride bıraktıklarının kıymeti önemlidir.'

Törene katılan isimler arasında yer alan Ahmet Kabaklı'nın yeğeni Serhat Kabaklı ise, Ahmet Kabaklı'nın Türk milletinin öğretmeni olduğunu aktararak, 'Türk milletine mukaddesatından, milliyetinden vazgeçmemeyi ve geçmişine layık olmayı öğretmeye çalıştı. Bizim gururumuzdu. Biz de onun emanetlerini taşımak için her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

- Ahmet Kabaklı

1300 yıllık Türk edebiyat tarihini tarafsız bir gözle ele alan beş ciltlik anıt eser 'Türk Edebiyatı'nı ortaya koyan, 'Temellerin Duruşması', 'Mabet ve Millet', 'Kültür Emperyalizmi', 'Şair-i Cihan Nedim', 'Şairler Sultanı Necip Fazıl' gibi birçok kitap kaleme alan, on binlerce makale ve binlerce röportaja imza atan ve binlerce konuşma yapan Ahmet Kabaklı, 30 Mayıs 1924’te Elazığ Harput’ta dünyaya geldi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1948’de mezun oldu. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu ve Atatürk Eğitim Enstitüsünde hocalık yaptı. Bu dönemde Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda da edebiyat dersleri verdi.

Öğretmenlik yıllarında Ankara Hukuk Fakültesi'ni de bitirdi ve kısa bir süre avukatlık mesleğini yürüttü.

Tercüman gazetesinin açtığı bir yarışmayı kazanıp fıkra yazarı olarak basın dünyasına girdi. Daha sonra başka gazetelerde ve özellikle de Türkiye gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

1972’de Türk Edebiyatı dergisini ve 1978’de Türk Edebiyatı Vakfı’nı kurdu.

Ahmet Kabaklı, 8 Şubat 2001’de İstanbul’da vefat etti.

Kaynak: AA