'Hasan Nail Canat'ın Ruhu Şad Oldu'

Eyüp Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Akgül:'Son derece akıcı, hiç sıkmayan, baştan sona kadar her düzeyde izleyiciyi çekebilen bir eser olmuş' Yakaza Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Birol Cürgül: 'Evrensel mesajları olan, toplumun her kesimine hitap eden bir oyun' Oyuncu Murat Memiş Palaz: 'Sahnede Hasan Nail Canat'ı ruhuyla hissettik'.

KAAN BURAK ŞEN- Hale Canat Cürgül'ün yazdığı, Fatih Mehmet Koç'un yönettiği 'Sıradışı Martı' oyunu sanat ve kültür dünyasından çok sayıda ismi bir araya getirdi.

Eyüp Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen galada konuşurken oldukça duygulanan İBB Kültür İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Şen, 'Hasan Nail Canat'ın ruhu şad oldu' açıklamasında bulundu.

Sıradışı Martı oyununa ev sahipliği yapmaktan büyük şeref duyduklarını aktaran Eyüp Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Davut Akgül AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Oyun, son derece akıcı, hiç sıkmayan, baştan sona kadar her düzeyde izleyiciyi çekebilen bir eser olmuş. Aynı zamanda oyun metninin son derece edebi olduğunu söyleyebilirim. Birol Cürgül'ün performansı da son derece başarılıydı' değerlendirmesinde bulundu.

- Akgül: Yerli tiyatroya destek olmaya devam edeceğiz'

Eyüp Belediyesi olarak sinema ve tiyatroda gençlere dönük bir vizyonları olduğunu dile getiren Akgül, 'Yerli tiyatro adına yapılan bütün gayretleri anlamlı buluyoruz. Yerli tiyatro derken, sadece bu topraklarda sahnelenen değil, bu toprakları, değerlerini anlatan eserleri kast ediyoruz. Bu çalışmaları destekleme hususunda elimizden gelen gayreti belediye olarak göstereceğimizi söylemek istiyorum' dedi.

Oyunun yazarı Hale Canat Cürgül, yönetmeni Fatih Mehmet Koç, oyuncular Birol Cürgül, Erol Karaduman, Fatih Mehmet Koç, Fatih Bulut, Mert Yıldırım, afiş tasarımını yapan Ahmet Altay, seslendirme yönetmeni İsmail Hakkı Hafız'a Eyüp Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Davut Akgül, çiçek takdiminde bulundu. Oyuna sesiyle katılan minik oyuncu Ceylin Cürgül büyük alkış aldı.

Yakaza Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Birol Cürgül, yeni bir oyun olmasına rağmen seyircilerden çok iyi tepkiler aldıklarını belirterek, 'Tiyatroyu bilen, tiyatronun içinden gelmiş çok değerli büyüklerimiz, arkadaşlarımız ve basından galaya çok fazla katılım oldu. Bizi memnun ettiler. Özellikle İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen oyunumuza teşrif ettiler ve bizi onurlandırdılar' ifadelerini kullandı.

- Cürgül: 'Toplumun her kesimine hitap eden bir oyun'

Oyunu İstanbul'un diğer sahnelerinde ve Anadolu'da da sergileyeceklerine değinen Cürgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sıradışı Martı'yı yurtdışına da taşımak istiyoruz. Oyunumuz, tiyatronun tarifindeki gibi insanı insana insanca aktaran güzel bir anlatı. İnsana dair heyecanlar, korkular, acılar, sevgi, aşk, varlık-yokluk bunların hepsi oyunun içinde var. Evrensel mesajları olan, toplumun her kesimine hitap eden bir oyun olduğu için her tür seyirciyi kucaklayan bir yapısı var. Bunların dışında ekibimizde oyuncu olarak bulunan fakat bu oyunda ses ve ışığı yöneten Oktay Ergin'in büyük çabaları da oyuna büyük ölçüde renk kattı.'

Üç aylık bir çalışmanın ardından oyunun sahneye konulduğunu dile getiren 'Sıradışı Martı' oyununun yönetmeni Mehmet Fatih Koç, 'Hale Canat Cürgül'ün kaleme almış olduğu ilk oyun, Birol Cürgül'ün ilk başrolü, benim de ilk yönetmenlik denememdi. Eksikleriyle birlikte altından kalktığımızı düşünüyorum. Bu daha sonraki oyunlara bir basamak oldu' şeklinde açıklama yaptı.

- Palaz: 'Sahnede Hasan Nail Canat'ı ruhuyla hissettik'

Konya'dan oyunu izlemek için geldiğini aktaran oyuncu Murat Memiş Palaz ise, 'Rahmetli Hasan Nail Canat ile birlikte 'Bana Mahşeri Anlat' ekibinin ilk üyelerindenim. Ekip olarak, kalem olarak gördüğüm en güzel oyunlarından bir tanesiydi. Sahnede Hasan Nail Canat'ı ruhuyla hissettik. Rahmetli ustamız Hasan Nail Canat'ın kızı Hale Cürgül Canat'ın bu oyuna kattığı duygu babasının tiyatro çizgisinin sürdürüldüğünü gösteriyor. Sonuç itibariyle insanlara sorular yönelten, düşündüren bir oyun' ifadelerini kullandı.

Oyunu izlemekten büyük keyif aldığını belirten Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, bu tür oyunların sayılarının artmasını arzuladığını belirterek, şunları söyledi:

'Sıradışı Martı oyununda edebi kalitenin yüksek olması, diyalogların zengin olması ve verilen mesajın sanat diline uygun olmasından dolayı oyunu izlerken büyük keyif aldım. Türkiye'de tiyatronun gelişmesi, inanmış insanların daha çok çabaları için bu oyunların bir basamak olduğunu düşünüyoruz. Hasan Nail Canat'ın yetiştirdiği talebelerin vazife şuurunun sapasağlam olduğunu görüyoruz. Bu vesileyle Hasan Nail Canat'ı rahmet, hürmet ve duayla anıyoruz.'

Oyunun sonunda TYB İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Doğan ve Üstün Sanat Tiyatro Yönetmeni İsmail Yeşilbağ tiyatro ekibine karanfil dağıttı.

Yoğun ilgiyle karşılanan Sıradışı Martı'nın galasına Gösteri Sanatları Atölyesi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Doğan, Hasan Nail Canat'ın eşi Sevim Canat, yazar Üstün İnanç, Asım Gültekin, Mehmet Nuri Yardım, Selvigül Kandoğmuş Şahin, tiyatrocu İbrahim Kalkan, oyuncu Alper Banko, yönetmen Ahmet Zarifoğlu da katılanlar arasındaydı.
Kaynak: AA