DDK, Paralel Yapı'nın röntgenini çekecek

DDK Başkanı Arıncı: '(Paralel Yapı'yla mücadele) Hazırlayacağımız raporla, Paralel Yapı'nın yapısı, işleyişi, faaliyetleri, insan ve finansman kaynakları, yürüttüğü yöntemler, devlete sızma yöntemleri, hepsi ortaya konulacak, işin fotoğrafı çekilecek. Paralel Yapı'nın finansman, insan kaynakları ve istihbarat gibi faaliyetlerini tamamen sonlandırmak için ne yapılabileceği konusunda mevzuat, idari tedbir, yargı süreci gibi her türlü öneriyi getirip, karar alma mercilerinin önüne koyacağız' 'Bu yapının dini bir cemaat olmadığını, klasik İslami inanıştan çok farklı birtakım argümanlara sahip olduğunu da ortaya koyacağız. Bu mücadelede DDK'nın en önemli misyonu, ilgili tüm kurumları harekete geçirmek olacaktır' 'Bu benim veya Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsi problemi değildir. Burada devlete yönelik bir tehdit var ve biz Türkiye Cumhuriyeti devletini bu beladan kurtarmak zorundayız. Devletin hücrelerine kadar girmiş bir yapı var, beynine kadar işlemiş bir yapı var. Bunu söküp atmak zorundayız. Ciddi, kararlı ve topyekun bir mücadeleyle bunu başarabiliriz' 'Bu işi imani boyutta gören, himmet veren, bunlara destek veren, cemaate hizmeti ibadet gibi görenleri de bu yapıdan kurtarmamız lazım. O da bizim bir görevimizdir' 'İşin finansman boyutu var. Buna ilişkin birtakım önlemler alınıyor. SGK, Paralel Yapı'nın hastanelerini MEDULA sisteminden çıkardı, bunda bizim de girişimlerimiz oldu. Paralel Yapı'ya ait hastanelere SGK kanalıyla ciddi bir meblağ aktarılmasının önüne geçilmiş oldu'

DDK, Paralel Yapı'nın röntgenini çekecek
DDK, Paralel Yapı'nın röntgenini çekecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kurum ve kuruluşlarda Paralel Yapı'yla mücadele çalışmalarını denetlemekle görevlendirilen Devlet Denetleme Kurulu (DDK), hazırlayacağı raporla Paralel Yapı'nın işleyişi, faaliyetleri, insan ve finansman kaynakları, yürüttüğü yöntemler ve devlete sızma yöntemlerini ortaya koyacak.

Kurulun Paralel Yapı'yla ilgili yürüttüğü çalışmalar hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan DDK Başkanı Yunus Arıncı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yapıyla mücadele konusundaki kararlılığını vurguladı.

Arıncı, Erdoğan'ın bu konuda kendilerine çok kapsamlı bir talimat verdiğini anımsatarak, bu mücadelenin bir taraftan yargı eliyle yürütülürken, diğer taraftan bazı kamu kurum ve kuruluşlarının da kendi bünyelerinde bu yapının bertarafına yönelik çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

'Paralel Yapı'yla mücadelede DDK'nın devreye girmesiyle bu mücadele tam bir devlet refleksi haline gelmiş oldu' diyen Arıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Mücadele kapsamında farklı kurumlarca farklı çalışmalar yürütülüyor ama halihazırda devletin arşivine girmiş, Paralel Yapı'yla ilgili somut bir rapor yok. DDK, bunu yapacak. Hazırlayacağımız raporla, Paralel Yapı'nın yapısı, işleyişi, faaliyetleri, insan ve finansman kaynakları, yürüttüğü yöntemler, devlete sızma yöntemleri, hepsi ortaya konulacak, işin fotoğrafı çekilecek. Paralel Yapı'nın finansman, insan kaynakları ve istihbarat gibi faaliyetlerini tamamen sonlandırmak için ne yapılabileceği konusunda mevzuat, idari tedbir, yargı süreci gibi her türlü öneriyi getirip, karar alma mercilerinin önüne koyacağız.'

'Devletin hücrelerine kadar girmiş bir yapı var'

DDK Başkanı Arıncı, tüm kurumlarda yürütülen çalışmaları, yargının çalışmalarını, hazırlanan iddianameleri incelediklerini ve olaya daha geniş bir perspektifte, devletin bütünü içerisinde bakış açısı getireceklerini belirterek, 'Bu yapı dini hassasiyeti ve milliyetçiliği istismar etti. Tabanda bu yapıya sempati duyanların çoğu bu yönlerinin var olduğunu düşünerek bu yapıya yaklaştı. Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle 'alttakiler ibadet, ortadakiler ticaret, tepedekiler ihanet ilişkisi içerisinde.' Bu yapının dini bir cemaat olmadığını, klasik İslami inanıştan çok farklı birtakım argümanlara sahip olduğunu da ortaya koyacağız. Bu mücadelede DDK'nın en önemli misyonu, ilgili tüm kurumları harekete geçirmek olacaktır. Bu benim veya Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsi problemi değildir. Burada devlete yönelik bir tehdit var ve biz Türkiye Cumhuriyeti devletini bu beladan kurtarmak zorundayız. Devletin hücrelerine kadar girmiş bir yapı var, beynine kadar işlemiş bir yapı var. Bunu söküp atmak zorundayız. Ciddi, kararlı ve topyekun bir mücadeleyle bunu başarabiliriz' değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarının net olduğunun ve bunun takipçisi olacaklarının altını çizen Arıncı, DDK'nın kendisi dahil 9 üyesinin ve uzman kadrodaki personelinin talimat doğrultusunda Paralel Yapı'yla mücadele konusunda çalıştığını, işin koordinasyonunu ise bizzat kendisinin yürüttüğünü anlattı.

İlgili bakanlar, müsteşarlar ve kurumların başkanlarıyla bizzat görüşüp, konunun hassasiyetini dile getirdiğini söyleyen Arıncı, geçmişte Paralel Yapı içerisinde yer alan kişilerle irtibata geçtiklerini, bu yapının dini, ahlaki, psikolojik boyutunu incelediklerini, psikolog ve sosyo-psikologlarla da görüşüp yapıyı tüm yönleriyle ortaya koyacaklarını ve kamuoyuna kapsamlı, doğru bilgi sağlayacaklarını kaydetti.

DDK Başkanı Arıncı, Paralel Yapı'yla mücadelede devletin topyekun hareket etmesini sağlayacaklarına vurgulayarak basın, yargı, emniyet ve istihbarat birimlerinin ve bürokrasinin, mücadelede daha etkin rol almaları gerektiğine dikkati çekti.

'Rapordaki tespitler davaları hızlandıracak'

Paralel Yapı'nın işleyişini ve para kaynaklarını tespit ederek, öneriler kısmını buna bağlı olarak geliştireceklerini ifade eden Arıncı, 'İşin finansman boyutu var. Buna ilişkin birtakım önlemler alınıyor. SGK, Paralel Yapı'nın hastanelerini MEDULA sisteminden çıkardı, bunda bizim de girişimlerimiz oldu. Paralel Yapı'ya ait hastanelere SGK kanalıyla ciddi bir meblağ aktarılmasının önüne geçilmiş oldu' dedi.

Denetime ilişkin çok kapsamlı bir rapor hazırlanacağını, işin dini boyutundan istihbari boyutuna kadar çok önemli ve ilginç bilgilerin raporda yer alacağını dile getiren Arıncı, 'Kapsamlı bir çalışma ortaya koymaya gayret ediyoruz. Belki de rapordan birkaç tane kitap çıkacak. Yazılacak rapor yargıya gittiğinde onlar için inanılmaz bir başvuru kaynağı, rapordaki tespitler de davaları hızlandırıcı ve destekleyici nitelikte olacaktır' diye konuştu.

Arıncı, Paralel Yapı'yla ilgili piyasadaki tüm kitapları, makaleleri okuduklarını, kitapları yazanların bir kısmıyla görüşeceklerini belirterek, çalışmaları çok hızlı yürüttüklerini, literatür ve rapor çalışmasını çok hızlı bitirmeyi planladıklarını anlattı.

Paralel Yapı bünyesinde suça bulaşanları yargı önüne çıkarmanın öncelikleri olduğunu vurgulayan Arıncı, 'Bu işi imani boyutta gören, himmet veren, bunlara destek veren, cemaate hizmeti ibadet gibi görenleri de bu yapıdan kurtarmamız lazım. O da bizim bir görevimizdir' dedi.

Ankara Garı'ndaki patlama

DDK Başkanı Yunus Arıncı, Ankara Garı önündeki patlamaların aydınlatılması için de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevlendirildiklerini anımsatarak, konuya ilişkin denetim çalışmalarının sürdüğünü, yargı süreci devam ettiği için sürece çok müdahil olmamak adına çalışmaları kontrollü yürüttüklerini söyledi.

Arıncı, 'MİT ve emniyetten bilgiler talep edildi. Bağlantılar belli, her şey ortada. Gaziantep tarafında bir çalışma yapacağız, kurumlar arasında herhangi bir irtibatsızlık var mı onu ortaya koyacağız. Kurumların çalışmalarının sonuçlarını görmek için bekliyoruz' ifadesini kullandı.

DDK'nın Anayasal bir kurum olduğunu aktaran Arıncı, Kurulun icra yönünü güçlendirmek için anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu fakat kanun değişikliğiyle birtakım düzenlemeler yapmayı düşündüklerini söyledi. Arıncı, 'Kanun değişikliğiyle bazı düzenlemeler yapabiliriz ki düşünüyoruz, bu konuda bir hazırlık içinde olacağız. Kanunla kurulun işleyişi, üye sayısı ve fonksiyonel faaliyet yöntemi düzenlenebilir' diye konuştu.

Kaynak: AA