Dünya Kanser Günü

TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uzunoğlu:'Kanserle ilgili erken tanı ve korunma hakkında bilgilenmek çok önemlidir'

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sernaz Uzunoğlu, 'Kanserle ilgili erken tanı ve korunma hakkında bilgilenmek çok önemlidir' dedi.

Uzunoğlu, başhekimlik toplantı salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl 150 bin yeni kanser olgusunun tespit edildiğini söyledi.

Kanserin toplumda yaygın bir hastalık olarak devam ettiğini anlatan Uzunoğlu, 'Kanserle ilgili erken tanı ve korunma hakkında bilgilenmek çok önemlidir. Kanser, 'korunma - erken tanı ve tedavi olarak ele alınmalı'. Alkol ve sigaradan uzak durun, sebze ve meyve tüketin, yiyecekleri direk olarak ateşte pişirmeyin, düzenli egzersiz yapın, ideal kilonuzu koruyun, işlenmiş yiyeceklerden uzak durun, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarına direk maruz kalmayın' diye konuştu.

Kanserden korunmanın erken tanı ve sağlıklı yaşam koşullarıyla mümkün olduğunu aktaran Uzunoğlu, tarama testlerinin de kanseri önlemede önemli bir faktör olduğunu ifade etti.

Vücutta oluşabilecek tümörlerin taramayla tespit edilebildiğini dile getiren Uzunoğlu, şunları kaydetti:

'Özellikle her kadının 40 yaşından sonra her yıl mamografi yaptırmasını ve her yıl doktor muayenesinden geçmesini istiyoruz. Rahim ağzı kanserinin taraması da 21 yaşından itibaren her üç yılda bir yapılmalıdır. Taramalardaki amaç tümör ele gelmeden tespit etmektir. Yoksa ele geldikten sonra tespit etmek tedavi açısından gecikmedir. Kolon kanseri de 50 yaşın üzerinde orta riskli bir tür ancak ailesinde bu tür kanser olan varsa 50 yaşından önce test yaptırmalı. Prostat içinse her erkek 50 yaşından sonra, eğer riskli bir hastaysa, ailesinde genç yaşta prostat kanseri olan varsa tarama yapılmalı.'

Uzunoğlu, kanser hastalarının tanı ve tedavisinin yanı sıra moral depolamasına da yardımcı olunması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA