Lüks Otolar Gümrüğe Takıldı

Gümrük muhafaza ekipleri, yurda kaçak sokulmak istenen, aralarında Ferrari, Maserati ve Mercedes gibi lüks otoların da yer aldığı piyasa değeri 88,5 milyon liralık 885 araca el koydu Araçların çoğunun Gürcistan ve Bulgaristan sınır kapılarından giriş yaptığı belirlendi.

HÜSEYİN KARATEPE - Gümrük muhafaza ekipleri, gerçekleştirdiği operasyonlarda, aralarında Ferrari, Maserati ve Mercedes gibi lüks otoların da yer aldığı, toplam piyasa değeri 88,5 milyon liralık 885 kaçak araca el koydu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı gümrük muhafaza ekipleri, Türkiye'de illegal ticaretin önüne geçme adına gerçekleştirdiği denetimlerine hız verdi.

Ekipler tarafından geçen yıl yapılan yaygın çalışmalar ve etkin denetimler neticesinde, aralarında bir çok lüks otonun da bulunduğu 885 kaçak araca el konuldu.

Aralarında Ferrari, Porsche, Hummer ve Mercedes gibi markaların da yer aldığı lüks araçların toplam piyasa değerinin ise 88 milyon 584 bin lirayı geçtiği ifade edildi.

- En çok Gürcistan ve Bulgaristan'dan

Türkiye'ye sokulmak üzere getirilen araçların çoğunun Gürcistan ve Bulgaristan sınır kapılarından giriş yaptığı belirlendi. Yakalanan araçların büyük çoğunluğu son model lüks otomobil ve halk arasında cip olarak bilinen büyük, otomobilden yüksek ve genellikle dört çeker SUV'lardan oluştu.

Söz konusu araçların Türkiye'de satılan ikinci el piyasa değerinin adet bazında yaklaşık 50 bin lira 300 bin lira arasında değiştiği ifade edildi.

- Yasal süreç neler öngörüyor?

Yasal olarak hakları olmadığı halde, bu araçları ülkeye getirenler hakkında 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa veya 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'na göre işlem yapılıyor.

Yapılan işlem neticesinde idari para cezası uygulanırken, adli makamlardan müsaderesine karar verilmesi durumunda araca el konularak, satışı gerçekleştiriliyor.

Öte yandan, kaçakçılıkla mücadele konusunda bilgi ve belge paylaşmak isteyen vatandaşlar, Bakanlığın kurduğu ve 7 gün 24 saat aralıksız çalışan 'Alo 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattı'na bildirimde bulunabiliyor.
Kaynak: AA