CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması (2)

'Bu ülkeye dördüncü devrimi yapmamız gerekiyor, bu ülkede o da özgürlükçü demokrasiyi getirmektir''Cumhuriyeti kurduk hep beraber, çok partili hayata geçtik, bu ülkeye sosyal demokrasiyi getirdik, şimdi özgürlükçü demokrasiyi getirmek zorundayız. Birinci sınıf demokrasi bu ülkeye gelmek zorunda'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bu ülkeye dördüncü devrimi yapmamız gerekiyor, bu ülkede o da özgürlükçü demokrasiyi getirmektir' dedi.

Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, komisyonu 'Türkiye'yi darbe hukukundan arındırma komisyonu' olarak nitelediklerini ve Türkiye'yi darbe hukuktan kurtarmadan yapılacak düzenlemelerin bir şey ifade etmeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, gelişmiş ülkelerdeki demokratik yapı neyse aynısının Türkiye'de de uygulanabileceğini kaydetti.

CHP lideri, başkanlığa göre bir anayasa teklifi gelirse ne yapacaklarının sorulması üzerine, 'Biz kendi tarihimizden, kendi kültürümüzden, kendi birikimimizden yararlanarak 12 Eylül ve 12 Mart dönemlerinde çıkan ve Türkiye'de parlamenter sistemi işlevsiz hale getiren uygulamaları düzelttiğimiz andan itibaren Türkiye birinci sınıf demokrasiyi görür, parlamenter sistem gayet iyi çalışır, bir kişinin sultasından Türkiye kurtulmuş olur' diye konuştu.

'KKTC'nin seçim yasası bizden çok daha demokratik' diyen Kılıçdaroğlu, yasama organının yürütmenin arka bahçesi haline gelmemesi gerektiğini, Türkiye'de yönetimde çift başlılık olmadığını ancak kendisinin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu muhatap almak isterken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisinin muhatap alınmak istendiğini savundu. Cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanması gerektiğini öne süren Kılıçdaroğlu, üniversite rektörlerinin neden üniversiteler tarafından seçilemediğini sordu.

'Ahmet Necdet Sezer tarafsız mıydı' sorusuna Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlarının attığı imzalardan dolayı eleştirilebileceğini ancak bir siyasi partiyi hedef alarak işlem yapmasının doğru olmadığını, tarafsızlığa bu açıdan bakılması gerektiğini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de demokrasinin olmadığını ve özgürlüklerin kalmadığını ileri sürdü ve 'Bu ülkeye dördüncü devrimi yapmamız gerekiyor, bu ülkede o da özgürlükçü demokrasiyi getirmektir. Cumhuriyeti kurduk hep beraber, çok partili hayata geçtik, bu ülkeye sosyal demokrasiyi getirdik, şimdi özgürlükçü demokrasiyi getirmek zorundayız. Birinci sınıf demokrasi bu ülkeye gelmek zorunda' dedi.

-Terör olayları

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütün siyasi partilerin teröre karşı çıkması gerektiğini, silahlı kuvvetlerin silah bırakmasının söz konusu olmadığını, mücadelenin sonuna kadar yapılması gerektiğini belirtti ve çukurlar kazılırken ne yapıldığını sordu.

Kılıçdaroğlu, sivil kayıpların olmaması gerektiğini, bu yönde problemler olduğunu söyledi.

Uzun süreli sokağa çıkma yasağının doğru olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, Sur içine silah depolanırken güvenlik güçlerine 400'ün üzerinde ihbar geldiğini ve valinin bunu bildiğini ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, hükümetin o silahların oraya nasıl geldiğini açıklaması gerektiğini, hükümetin, PKK'nın dağdan şehre inmesi sürecinde hiçbir ihbarı, talebi ve öneriyi dikkate almadığını iddia etti.

Kılıçdaroğlu, 'Açıkça söyleyeyim hükümet PKK'ya hizmet etti. 'Gel şehrin ortasına konuşlan, istediğin silahı getir' dedi ve getirdiler' diye konuştu.

PKK'nın suç örgütü olduğunu ve suç örgütüne müsamaha gösterildiğini öne süren Kılıçdaroğlu, Sur'da iki üst düzey teröristin olduğu ve onların kaçırılmaya çalışıldığına ilişkin bürokrasiden kendisine de bilgi geldiğini bildirdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da birçok ülkenin ajanının gezdiğini savunan Kılıçdaroğlu, bilgi kirliliği yaşandığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, HDP'li vekiller kapsamında dokunulmazlıklar ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, dokunulmazlık konusunda tavırlarının net olduğunu ve kürsü dokunulmazlığı hariç tüm dokunulmazlıkların kaydırılması gerektiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu, dış politikada yanlışların ekonomiye ve günlük yaşama zarar verdiğini belirterek, iktidar olduklarında dış politikayı değiştireceklerini ifade etti.

Kılıçdaroğlu ayrıca, Türkiye'de 70 ilden İŞİD'e katılım olduğunu, bunun da örgütün Türkiye'de bir tabanı olduğunu gösterdiğini savundu ve hükümetin mevcut yönetimiyle ülkedeki sorunların bitmeyeceğini ileri sürdü.

Hükümetin hatalarını halka anlatmakla yükümlü olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, kişi başına gelirin düştüğünü, etin kilosunun 50 lira olduktan sonra 100 lira zam yapmanın bir anlam ifade etmediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de etnik ve inanç sistemi üzerinden siyaset yürütüldüğünü, bunun değişmesi gerektiğini, ayrıca genel bir umutsuzluk havası olduğunu, bunun bilinçli olarak yapıldığını savundu.

Kılıçdaroğlu, 7 Haziran seçimleri sonrası muhalefetin koalisyon kuramayarak hatalı davrandığını ifade etti.

Kılıçdaroğlu , bugün İstanbul'da iş adamı İbrahim Arıkan'ın cenazesine katılacağını, ardından Sarıyer'de şehit ailesini ziyaret edeceğini sözlerine ekledi.

(Bitti)
Kaynak: AA