20 Yıl Sonra Hakim Karşısına Çıkan Sabancı Suikastı Sanığı Tutuklandı

Sabancı suikastı davası faili terör örgütü DHKP-C üyesi İsmail Akkol, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. İddianame okunmadan savunma yapmayacağını söyleyen Akkol, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yunanistan’dan eylem yapmak için geldikleri Türkiye’de yakalanan DHKP-C’li teröristler İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman, sabaha karşı Aydın’dan İstanbul’a sevk edildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Akkol ve Adıyaman, daha sonra adliyeye sevk edildi. İsmail Akkol ve Fadik Adıyaman, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi.

Burada Sabancı suikastı davasının görüldüğü İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan Akkol için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Adliye çevresinin yanı sıra duruşmanın bulunduğu katta özel güvenlik ve polis ekiplerinin yoğun önem aldıkları görüldü.

Çok sayıda polisin duruşma salonunda olduğu görülürken, bir özel harekat polisinin de kar maskeli bir şekilde salonda Akkol’a yakın bir yerde durduğu gözlendi. Duruşmada Akkol ile avukatları Şükriye Erden ve Özgür Yılmaz hazır bulundu.

Yaklaşık 20 yıl sonra hakim karşına çıkan Akkol’un ilk olarak kimlik tespiti yapıldı. Kimlik tespitinde sabıkasız olduğunu ifade eden Akkol, çalışmadığını ve bekar olduğunu belirtti.

Kimlik tespitinin ardından Akkol’un avukatlarından Özgür Yılmaz söz alarak, müvekkilinin iddianameyi okumadığını söyledi.

Kendilerinin de henüz vekalet çıkartamadıklarını ve iddianameyi okumadıklarını belirten avukat Yılmaz, “İddianame müvekkilime tebliğ edilsin” dedi.

Bunun üzerine söz alan Akkol ise, “İddianameyi istiyorum. İddianameyi okuyamadım. Tarafıma verilsin, iddianameyi okuduktan sonra savunmamı yapacağım” diye konuştu.

Görüşü sorulan duruşma savcısı, “Sanığın üzerine atılı suç ve delil mahiyetine göre tutuklanmasına karar verilsin” dedi.

“HAPİSHANELERDE İNFAZ EDİLECEĞİM, KATLEDİLECEĞİM SÖYLENİYOR”

Savcının talebi üzerine yeniden söz alan Akkol, “Beni sürükleyerek getirdiler. 3 gündür yollardayım. Adaletin zerresi yok bu topraklarda. Anaların kaldırımlarda çürümeye terk edildiği bu topraklarda adalet bir gün hesap soracaktır. 3 gündür dolaylı yollardan hapishanelerde infaz edileceğim, katledileceğim söyleniyor. Oysa ben neyle suçlandığımı bilmiyorum” dedi.

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Akkol’a isnat edilen suçun delil durumu, uzun süredir yargılanmadan kaçması, adli kontrol kararlarının yetersiz kalacağı dikkate alınarak tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme, bu kararla birlikte Akkol hakkında daha önce verilen yakalama kararının da kaldırılmasına hükmetti.

Akkol ile birilikte adliyeye sevk edilen Fadik Adıyaman ise, infaz savcılığına çıkarıldı. Fadik Adıyaman’ın kimlik tespitinin ardından “terör örgütü üyesi olmak” suçundan kesinleşmiş cezası yüzüne okundu. Tutuklanan Adıyaman’ın Bakırköy Kadın Cezaevi’ne gönderildiği öğrenildi.
Kaynak: İHA