Yunanistan'da Gazeteciler Greve Gitti

Basın yayın sektörü çalışanları hükümetin sosyal güvenlik koşullarına getirmek istediği değişiklikleri protesto etmek için 24 saatlik greve gittiYunanistan’da yarın genel grev varÇiftçilerin yol kapatma eylemleri devam ediyorEvros Çiftçi Federasyonu Başkanı Margaritidis: “Sınırların tamamen ve süresiz olarak kapatılması an meselesi”.

Yunanistan'da, hükümetin reformlar çerçevesinde sosyal güvenlik alanında planladığı değişiklikler, toplumun her kesiminde sert tepkilere neden olurken, basın yayın sektörü çalışanları bugün 24 saatlik greve gitti.

Yunanistan Gazeteciler Federasyonunun (POESY) çağrısıyla başlatılan grev kapsamında ülkede kamu ve özel televizyon kanalları, haber ajansları, radyo istasyonları ve haber siteleri yayınlarını durdurdu. Grev süresince basın toplantılarının iptal edildiği bildirildi. Yazılı basın çalışanlarının bugün işbaşı yapmamaları nedeniyle gazeteler yarın basılmayacak.

- Yarın genel grev var

Yunanistan'da çarşamba günü ise, kamu ve özel sektör çalışanları, sosyal güvenlik reformunu protesto etmek amacıyla 24 saatlik grev gerçekleştirecek.

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliğinin (PAME) çağrısıyla yapılacak greve kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra serbest meslek gruplarının da katılacağı belirtildi.

Yarınki grev kapsamında ADEDY ve GSEE, Atina’da Klaftmonos Meydanı'nda ortak miting düzenleyecek. Aynı saatlerde PAME üyelerinin de kent merkezindeki Omonia Meydanı'nda gösteri yapacağı bildirildi.

-Çiftçi eylemleri devam ediyor

Bu arada, tarım sektörüne getirilen ek vergileri ve sosyal güvenlik reformunu protesto eden çiftçilerin şehirlerarası yolları traktörleriyle kapatma eylemleri devam ederken, protestocuların bugünden itibaren Türkiye ve Bulgaristan sınır kapılarını süresiz olarak kapatmaya hazırlandığı bildirildi.

Evros (Meriç) bölgesi Çiftçi Federasyonu Başkanı Yannis Margaritidis, bölgedeki çiftçilerin Türk-Yunan sınırındaki gümrük kapılarına çıkan yolları süresiz olarak kapatmaya hazırlandığını belirtti.

Daha önce sınır kapılarına giden yolları aralıklı sürelerle kapatan çiftçilerin, dün Kastanies gümrük kapısından çıkış yapan Yunan vatandaşlarını, kapılarının her an kapatılabileceği konusunda uyarmak için yollara pano astığını belirten Margaritidis, “Sınırların tamamen ve süresiz olarak kapatılması an meselesi” dedi.

Bu arada, çiftçi eylemleri nedeniyle Yunanistan-Bulgaristan arasındaki Ormenio sınır kapısının dünden itibaren tamamen kapatıldığı, Kiprinu sınır kapısında belirli saatlerde yol kapatma eylemi yapıldığı, Türk-Yunan sınırındaki Kipi (İpsala) sınır kapısında ise kamyon ve tırlara 24 saat süreyle geçiş izni verilmediği bildirildi.

Öte yandan, Thessalya bölgesinde eylem yapan çiftçiler, Selanik-Atina karayolu üzerinde bulunan Tempi Kavşağı'nı saat 10.00’dan itibaren 12 saat kapatacaklarını açıkladı.

Çiftçi sendikalarının ortak kararıyla geçen hafta başlatılan eylem kapsamında, bölgede traktörleriyle toplanan çiftçilerin başkent Atina’yı diğer kentlere bağlayan arter üzerindeki Tempi Kavşağı'nı belirli saatlerde kapatması nedeniyle ulaşım yan yollardan güçlükle sağlanıyor.

Kaynak: AA