Başkan Doğan'dan Üsküdar Vapur Faciası Mesajı

İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, 1 Mart 1958 tarihinde İzmit Körfezi’nde meydana gelen Üsküdar Vapur Faciasının 58. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Başkan Doğan mesajında Üsküdar Vapur faciasında aralarında öğrencilerin de bulunduğu yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Yaşanan bu büyük acıyı hala yüreklerimizde yaşıyoruz. Üsküdar Vapuru faciası Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül sivil deniz kazalarından biridir. İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Okulu öğrencilerimizin de aralarında bulunduğu yüzlerce yolcusuyla İzmit Körfezi’ne açılarak fırtına sonucu batan Üsküdar Vapurunun acısı halen yüreklerimizdedir. Bugün, bu büyük felaketin 58. yıldönümünde hayatlarını kaybedenleri bir kez daha rahmetle anıyoruz. Üzerinden geçen onlarca yıl bize bu faciayı ve acısını unutturamadı. Türk denizcilik tarihindeki en büyük deniz kazası olan Üsküdar Faciasında yaşamlarını yitirenleri bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyor, bu tür felaketlerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum" dedi.

Bu arada İzmit Belediyesi tarafından 1 Mart 1958 tarihinde meydana gelen vapur faciasında hayatlarını kaybedenler için 3 ayrı anma etkinliği düzenlenecek. İzmit Belediyesi ile İZSAN-DER (İzmit Sanat Okulu Mezunlar Derneği) ortaklığında ilk etkinlik 1 Mart Salı günü saat 10.00 da İzmit Endüstri Meslek Lisesi’nde yapılacak. Okul bahçesindeki etkinlikte, günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmalar, anıta çelenk ve karanfil bırakılması, vapur faciasında hayatlarını kaybeden öğrenciler adına balonların gökyüzüne bırakılması yer alacak.

İkinci anma etkinliği de İzmit Lisesi’nde yapılacak. İZLİDER (İzmit Lisesi Mezunlar Derneği) ortaklığındaki etkinlik saat 11.00 de başlayacak. İzmit Lisesi bahçesinde saygı duruşu, konuşmalar, anıta çelenk ve karanfil bırakılmasının ardından burada da balonlar gökyüzüne bırakılacak. Günün son anma etkinliğinin saat 12.00 de İzmit Marina’da yapılacağı ve burada da hayatlarını kaybedenler adına denize çelen bırakılacağı kaydedildi.
Kaynak: İHA