Turkcell 4.5G İle Derbiyi Cepten 4 Farklı Açıdan İzletti

Turkcell, 4.5G ile hayatımıza girecek yepyeni bir teknoloji olan LTE Broadcast’i Türkiye’de ilk defa canlı deneyimletti.

Fenerbahçe - Galatasaray Odeabank arasında oynanan Spor Toto Türkiye Basketbol Ligi karşılaşması sırasında, Lig TV’den aldığı yayını Ülker Sports Arena’daki basına özel bölümde 4.5G altyapısı üzerinden broadcast teknolojisi ile sunan Turkcell, maçı cep telefonları üzerindeki özel uygulama ile 4 farklı açıdan izletti. LTE broadcast teknolojisini destekleyen LG akıllı telefonların kullanıldığı test sırasında, salonda bulunan gazeteciler HD kalitesindeki yayını istedikleri açıdan izledi.

Türkiye’nin 4.5G teknolojisine geçmesine sayılı günler kala Turkcell mobil internet yayınında çığır açacak ‘Broadcast’ teknolojisini ezeli rekabetin yaşandığı Fenerbahçe ve Galatasaray Odeabank arasında oynanan Spor Toto Türkiye Basketbol Ligi mücadelesinde test etti. Akıllı telefonların antenlerden karasal yayın alan televizyonlar gibi kullanıldığı testte, 4 farklı açıdan gelen yüksek çözünürlükteki görüntüler, ilk olarak Turkcell’in 4.5G uyumlu şebekesine aktarıldı. Ülker Sports Arena’da oynanan karşılaşmada eş zamanlı olarak Turkcell şebekesine aktarılan Lig TV’nin görüntüleri, buradan LTE Broadcast teknolojisi kullanılarak stadyumda maçı izleyen gazetecilerin bulunduğu bölüme yansıtıldı. Türkiye’de ilk defa Turkcell tarafından gerçekleştirilen test LTE Broadcast özelliği güncellenen LG G3 telefonlar kullanılarak ve Ericsson işbirliği ile hayata geçirildi.

Basın toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, yeni teknolojilere yaptıkları yatırımlara vurgu yaparak şöyle devam etti: “Turkcell demek teknoloji demek. Heyecanımızı bir an olsun yitirmeden yeni teknolojilere yatırım yapmaya devam ediyoruz. 1 Nisan, mobildeki üstünlüğümüzü pekiştireceğimiz, entegre telekom pazarında ise bizi 3 yıl içerisinde liderliğe taşıyacak sürecin en önemli dönüm noktalarından birisi olacak. Bununla birlikte 4.5G’nin yüksek hız ve kapasite yanında en önemli getirilerinden birisinin de daha zengin servis dünyası olacağını düşünüyoruz. O nedenle Turkcell TV Plus, BiP, Akıllı Depo ve Turkcell Müzik gibi milyonlarca kullanıcısı olan servislerimiz üzerinden, 1 Nisan ile birlikte sonra daha üstün kullanıcı deneyimi sunmak için de hazırlıklarımızın sonuna geldik. 1 Nisan’da Turkcell farkını her anlamda göstereceğiz.”

LTE broadcast teknolojisinin önümüzdeki 4 yıl içinde dünyada 14 milyar dolarlık bir ekonomi yaratacağını söyleyen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, 4.5G ile yenilikçi servisler alanında da öncü olmaya devam edeceklerini belirterek, “LTE Broadcast teknolojisini sunabilmek için bu teknolojiye özel frekans ayırmanız ve ayırdığınız frekansların da 4.5G iletişiminizi etkilememesi gerekiyor. 4.5G ihalesinde herkesten fazla frekans alırken bu hesapların hepsini yaptık” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA