Erbil'de 'Savaş Sırasında İnsan Hakları İhlali' Paneli

IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yaver: 'Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, daha önce Peşmerge güçlerinin savaş sırasında insan haklarını ihlal ettiğini ileri süren raporlarına belgelerle cevap verildi' 'Ailesi zarar gören, kadınları kaçırılan ve özellikle Musul bölgesindeki bazı Yezidiler'in insan haklarından haberdar olmadan savaş suçu işlediği tespit edildi' Geneva Call Kurucusu Warner : 'Çatışma sırasında sivillerin korunması için savaş suçlarının önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede güvenlik güçlerine eğitim veriyoruz'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabar Yaver, 'Bazı Peşmerge güçleri bireysel olarak insan haklarından habersiz savaş sırasından hak ihlali yapmış olabilir. Suç işlediği tespit edilen kişiler hakkında soruşturma açıldı, gerekli cezalar verildi' dedi.

Yaver, Erbil merkezli Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) ve savaş bölgelerinde insan hakları üzerinde çalışan 'Geneva Call'un' ortaklaşa düzenlediği 'Savaş sırasında insan hakları ihlali' panelinde bir konuşma yaptı.

Söz konusu panele MERI Direktörü Dr. Dilaver Aladdin, Geneva Call Kurucusu Elisabeth Decrey Warner, cephelerdeki Peşmerge komutanları, bölgedeki siyasi şahsiyetler ve başkonsolosluklar katıldı.

Terör örgütü DAEŞ ile mücadele sırasında Peşmerge güçlerinin savaş suçu işlediğine dair daha önce çıkan iddiaların hepsine belgelerle cevap verildiğini belirten Yaver, 'Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, daha önce Peşmerge güçlerinin savaş sırasında insan haklarını ihlal ettiğini ileri süren rapor yayımladı. Ancak Peşmerge Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı olarak bu iddiaların hepsini belgelerle cevap verdik' ifadelerini kullandı.

Bazı bölgelerde ferdi olarak savaş sırasından suç işlendiğini gizlemediklerini belirten Yaver, 'Ailesi zarar gören, kadınları kaçırılan ve özellikle Musul bölgesindeki bazı Yezidiler'in insan haklarından haberdar olmadan savaş suçu işlediği tespit edildi. Suç işlediği tespit edilen kişiler hakkında gerekli soruşturma açıldı, gerekli cezalar verildi. Peşmerge güçlerimize sivillere karşı savaş suçu işlenmemesi konusunda emir verdik' dedi.

Bölgedeki sivillerin korunması için tüm uluslararası insan hakları kuruluşlarına çağrıda bulunan Yaver, 'Eğer tespit ettikleri bir suç söz konusu ise lütfen gelip bize bildirsinler. Peşmerge Bakanlığı olarak bu kurumlarla dayanışma içerisinde olup, ortak hareket ederek gerekli soruşturmayı yapacağız' şeklinde konuştu.

Öte yandan Geneva Call Kurucusu Elisabeth Decrey Warner ise uzun yıllardır savaş bölgelerinde hak ihlalleri üzerinde çalıştıklarının altını çizerek, 'Çatışma sırasında sivillerin korunması için savaş suçlarının önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede güvenlik güçlerine eğitim veriyoruz ve Peşmerge güçleri de bu eğitim kapsamı içerisindedir' dedi.
Kaynak: AA