'Kudüs Ya Da Leyla-Sumud' Oyununun Prömiyeri Gerçekleşti

İstanbul'da, yönetmenliğini Zafer Kayaokay'ın üstlendiği, Seyyah Oyuncular Topluluğu tarafından sahnelenen, ‘Kudüs ya da Leyla-Sumud’ tiyatro oyununun prömiyeri gerçekleşti.



Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki prömiyer öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan sanat yönetmeni Sinan Koşan, 'Amacımız, birilerinin Filistin'i ajite etmesine karşı, gerçekten canları, evleri, toprakları için mücadele veren ve küçücük çocuklarını kaybeden insanların mücadelesini anlatabilmek, bir nebze olsun sesleri olabilmek' dedi.

Koşan, İsrail işgaline maruz kalan Filistin meselesinin İslam ümmetinin karayan yarası olduğuna dikkati çekerek, 'Dünya üzerine baktığımızda zulüm nerede? Maalesef hep Ortadoğu'da. Peki neden Ortadoğu'da? Amaç ne? İnsanların derdi ne? İşte biz oyunumuzda izleyicimize bunun nedenlerini, gerçeği anlatamaya çalışıyoruz' diye konuştu.

'Mahmut' rolünü üstlenen Cem Sultan Karabulut da oyunun içinde çok can alıcı mesajların olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

'Oyunda şöyle bir repliğim var, 'Hayır, Müslüman öldürmez! Eğer öyle olsaydı bütün Müslümanlar bir araya gelip, size saldırırdı' dediğimde, o bir araya gelme cümlesi artık kaç kişinin kafasında nasıl bir şey uyandırır bilemiyorum. Oyunda verdiğimiz mesajları ne kadar çok insanlara duyurabilirsek bizim için o kadar hedefine ulaşmış bir oyun olacak.'

Nurdan Albamya ise oyunda Leyla rolünü üstlendiğini belirterek, 'Filistin'e karşı çok duyarlı bir milletiz. Onların acılı sesini, çığlığını bir nebze olsun sahnelere aktarmak bana çok heyecan veriyor. Oyunun çalışma aşamaları da çok zor geçti. Hayatımda ilk defa elime silah aldım mesela. Çok ajitasyona girmeden, Filistin halkının gerçekten onurlu, dik duruşunu izleyiciye vermeye çalışıyoruz' ifadelerini kullandı.

Oyun, bugün Bahçelievler Kültür Merkezi'nde, 28 Şubat'ta da Çekmeköy Turgut Özal Kültür Merkezi'nde tiyatroseverlerle buluşacak.

- 'Kudüs ya da Leyla-Sumud'

İsrail'in Filistin'i işgalini ve Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın etrafındaki Müslüman evlerinin boşaltılması sırasında, son evde yaşananları ele alan oyununun senaryosunu Cem Zeynel Kılıç yazdı. Oyunda, Zehra Şahin, Tunay Çellik, Nurdan Albamya, Recep Usta, Murat Vanlı, Ali Şadi Tayfun, Ali Hacıoğlu, Batuhan Genç ve Cem Sultan'ın rol alıyor.

Kaynak: AA