Soma Davasında '269 Kişi Havalandırma Sisteminden Öldü' İddiası

Avukat Selçuk Kozağaçlı, maden şirketinin tamamen para kazanmaya odaklandığını ve iş güvenliğini düşünmeyerek işçileri öldürdüklerini iddia etti.

Soma’da, 301 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin görülen davada ara karar öncesi mağdur avukatları, tutuksuz yargılanan başmühendis ve havalandırma mühendisi hakkında 269 kişinin bile bile ölümüne sebebiyet verdikleri gerekçesiyle ek soruşturma açılmasını talep etti.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin başlatılan dava Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Davanın 6’ncı duruşmasının dokuzuncu celsesinde tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile müşteki avukatlarının talebi alındı.

Ara karar öncesi duruşmada ilk olarak Cumhuriyet Savcısı Oğuz Köktan mütalaasını verdi. Köktan, tutuklu sanık Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’in hâlâ ortada delil mevcut olması ve yargılamada herhangi bir değişiklik olmaması sebebiyle tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Savcı mütalaasının ardından mağdur avukatlarının talepleri dinlendi. Mağdur avukatları tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamının yanı sıra, tutuksuz sanıklardan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kontrol Şube Müdürlüğüne bağlı çalışan Başmühendis Adem Ormanoğlu ile aynı birimdeki Efkan Kurt’un da bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma gerekçesiyle soruşturma istedi. Mağdur avukatları ayrıca Havalandırma Mühendisi Fuat Ünal Aydın hakkında olası kastla adam öldürmek suçundan sorgulanmasını talep etti.

TAHLİYE OLAN SANIKLAR İÇİN AYM’YE BAŞVURULACAK

Mağdur avukatlarından Denizer Şanlı, Soma Kömür İşletmeleri sahibi Alp Gürkan’ın ortada delil olmasına rağmen yargılanmadığını dile getirerek, “Alp Gürkan’a dokunamıyoruz” dedi.

Şanlı, geçen duruşmada tahliye edilen Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık’ın iş cinayetinin gerçekleşmesinden birinci sorumlu olan vardiya amirleri olduğunu ve tahliye edilmelerinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesine tahliyeler ile ilgili başvuruda bulunacaklarını söyledi.



SANIKLARA BİLGİSAYARLI SAVUNMA

Mağdur avukatlarından Can Atalay da tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamını, tutuksuz yargılanmaları konusunun tartışamayacağını dile getirdi. Atalay, sanıklara bilgisayar verilmesi konusunu da desteklediklerini ve tutuklu sanıkların savunmalarını bilgisayarla hazırlanmasına karar verilmesini talep etti.

S PANOSUNA HAVALANDIRMA SİSTEMİ YAPILMADI

Mağdur avukatlarından Selçuk Kozağaçlı da madende hayatını kaybeden 301 işçiden 269’unun bilinçli olarak yaşamlarına son verildiğinin delillerini ortaya çıkarttıkları belirtti.

Maden ocağındaki havalandırma planı ile ilgili sunum yapan Kozağaçlı, S panosunda havalandırma planının yapılmadığını anlattı. S panosunda kirli ve temiz havanın birbirine karışmamasını sağlayacak havalandırma sisteminin yapılmadığını aktaran Kozağaçlı, 2011 yılında maden ocağının üretim alanını genişleten revize projesinin TKİ’nin onayladığını ve yeni rezerv alanlarının üretime geçtiğini belirtti.

Soma Kömür İşletmelerinin bu yeni alan için TKİ’ye sundukları başvuru dilekçesinde, S panosuna 2011 yılından 2018’e kadar geçerliliğini koruyacak havalandırma planı yapılacağını belgeleriyle ortaya koyan Kozağaçlı, havalandırma sisteminin yapılmadığını kaydetti.

“11 MİLYON İÇİN 269 İŞÇİYİ O MADENE GÖMDÜLER”

Şirketin tamamen para kazanmaya odaklandığını ve iş güvenliğini düşünmeyerek işçileri öldürdüklerini savunan Kozağaçlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şirketin 2011 yılında maden ocağında 1500-1700 metre uzunluğunda bir nefeslik planı var. Ama bundan vazgeçmişler. Bir havalandırma galerisinin yapım maliyeti yaklaşık olarak 11 buçuk milyon TL’yi buluyor. Şirketin S Panosunda yaklaşık 1 ton kömürden 50 milyon TL kazandıklarını düşünürsek 85 milyon TL kazanıyorlar. Eğer şirket yetkilileri 11 buçuk milyon değerindeki galeriyi yapsalardı hiçbir madenci ölmeyecekti. Her yıl 2011 yılında hazırladıkları planı revize ediyorlar ancak uygulama yok. 85 milyon TL kazanırken, 11 buçuk milyon TL’lik galeri yapmayı göze alamamışlar. S panosunda havalandırma planını uygulayacaklardı ancak bunu para için uygulamamışlar. ’Galeri kazmaya değmez’ dediler ve 11 milyon için 269 işçiyi oraya gömdüler”

TUTUKSUZ SANIKLARA EK SORUŞTURMA TALEBİ

S panosundaki hava akışının çok düşük seviyede tutulduğunu anlatan Kozağaçlı, facianın yaşanmasının hiç sürpriz olmadığını, her halükarda S panosunda bulunan işçilerin öleceğini savundu.

Yetkililerin S panosunda bulunanların öleceğini bildiklerini ifade eden Kozağaçlı, bu noktada Havalandırma Mühendisi Fuat Ünal Aydın’ın da görevini yapmadığı ve olası kasıtla birden çok kişinin ölümüne sebep olma suçundan sorgusunun alınmasını istedi.

Kozağaçlı ayrıca maden üretim alanlarının genişlemesi ve buna bağlı olarak yapılacak havalandırma sistemlerinin kontrollüğünün verildiği Başmühendis Adem Ormanoğlu ile Efkan Kurt için bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olmaları gerekçesiyle ek soruşturma açılmasını talep etti.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Kaynak: İHA