Fenerbahçe AŞ'nin Sermaye Artırımında Yeterli Alıcı Bulunamadı

Fenerbahçe Futbol AŞ'nin 4 milyon adetlik tahsisli sermaye artırımı için talep toplanan toptan satış pazarında, 1 milyon 860 bin adetlik satış gerçekleştirilebildi Global Menkul Değerler Kıdemli Strateji Müdürü Uskuay: 'Fenerbahçe, tahvil borcunun tamamını kapatmak için gittiği sermaye artırımında istediği paranın ancak yarısını toplayabildi' 'Bireysel yatırımcıların Borsa İstanbul'da halka arz ve sermaye artırımlarına karşı genel ilgisizliği, Fenerbahçe sermaye artırımında da görüldü'.

BEKİR GÜRDAMAR - Borsa İstanbul'da işlem gören Fenerbahçe Futbol AŞ'nin 4 milyon adetlik tahsisli sermaye artırımı için toptan satış pazarında 1 milyon 860 bin adetlik satış gerçekleştirildi.

Fenerbahçe Futbol AŞ'nin sermayesinin 25 milyon liradan 29 milyon liraya artırılması dolayısıyla ihraç edilecek toplam 4 milyon TL nominal değerli paylar, tahsisli olarak 1 TL nominal değerli pay için 41,14 TL fiyatla Deniz Yatırım aracılığıyla bu hafta başında satışa çıkarılmıştı.

Deniz Yatırım tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yayımlanan duyuruya göre, satışa çıkarılan 4 milyon adet paydan, 174 bin 199 adedinin Deniz Yatırım, 309 bin 917 adedinin de Fenerbahçe Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından alınmasına karşın toplamda 1 milyon 860 bin adetlik satış yapıldı.

Toplam 150 gerçek ve tüzel kişiye yapılan satışlarda Deniz Yatırımın dışarıda bırakılması halinde ilk sırayı Fenerbahçe Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı alırken, onu 117 bin 39 adet ile Temel Ticaret ve Yatırım AŞ, 72 bin 921 adet ile de Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ izledi.

Gerçek kişiler arasında en fazla pay alan yatırımcılar ise 63 bin 197 adet ile Ali Aslanbay, 42 bin 537 adet ile Ferit Faik Şahenk ve 39 bin adet ile Ahmet Bulut olarak sıralandı. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 24 bin 307 adet alımla tüm listenin 16'ncı sırasında yer aldı.

Fenerbahçe Futbol AŞ'nin Borsa İstanbul'da işlem gören paylarının fiyatı, tahsisli sermaye artırımı için yatırımcı taleplerinin toplanmaya başladığı bu hafta, 54,85 liraya kadar yükselmesinin ardından düşüşe geçerek kazançlarının bir kısmını geri vermiş ve dün 49,54 liradan kapanmıştı. Bugüne azalışla başlayan Fenerbahçe hisselerinin fiyatı, şu dakikalarda yüzde 4 düşüşle 47,56 lira seviyelerinde bulunuyor.

Fenerbahçe Futbol AŞ, gerçekleştirdiği sermaye artırımı ile 165 milyon lira toplamayı hedeflerken, yatırımcı talebinin yeterli miktara ulaşamaması nedeniyle toplanan tutar 76,5 milyon lira seviyesinde kaldı.

Fenerbahçe hisselerinin fiyatı, yılın başından bu yana yatırımcısına yaklaşık yüzde 28 kazandırırken, fiyat en düşük 36,56, en yüksek ise 54,85 lira aralığında dalgalandı.

- 'Fenerbahçe, toplanan para ile tahvil borcunun yarısını kapatabilecek'

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Global Menkul Değerler Kıdemli Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Fenerbahçe'nin sermaye artırımı ile tahvil borcunu kapatmayı amaçladığını ancak istenilen düzeyde para toplanamaması nedeniyle tahvil borcunun yarısına yakınının kapatılabileceğini ifade etti.

Uskuay, şirketin, sermaye artırımında toplanan gelirin yanında yeni bir tahvil ihracına çıkarak yine önceki tahvil borcunun tamamının ödenmesi yoluna gidebileceğini aktardı.

Son dönemde yatırımcıların halka arz ve sermaye artırımlarına genel olarak ilgisiz kaldığına dikkati çeken Uskuay, Fenerbahçe'nin sermaye artırımında da bu etkinin görüldüğünü vurguladı.

Uskuay, spor şirketlerinin hisse fiyatında yılın başından bu yana görülen hızlı yükseliş ve sert oynaklıklara da değindi.

Stadyum inşaatı ve ligdeki başarıların Beşiktaş hisselerinin hızlı yükselmesini sağladığını anlatan Uskuay, bunun ligde şampiyonluk için yarışan Fenerbahçe hisselerini de harekete geçirdiğini söyledi.

Uskuay, nisan, mayıs ayına kadar Süper Lig'de şampiyonun belirlenebileceğini, dolayısıyla bu döneme kadar yatırımcıların borsada spor şirketlerine yoğun ilgisinin sürmesinin normal karşılanması gerektiğini dile getirdi.

Bu hareketliliklerin orta ve uzun vadeye yayılmasının beklenmemesi gerektiğini de belirten Uskuay, 'Galatasaray'ın UEFA'dan finansal fair play çerçevesinde ceza alabileceği gündemde ve Trabzonspor'da da aynı risk söz konusu olabilir. Türkiye'de kulüpler hala genel olarak borç baskısı altında bulunuyor. Finansal başarının sportif başarıyı da belirlediği dönemlere giriliyor ki biz bunun daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz' görüşünü de paylaştı.
Kaynak: AA