Eski Eşyalara 'Can' Katıyor

Gelibolu'da açtığı antika dükkanında, hurdacılara ucuza satılan eski eşyaları onarıp dekorasyon malzemelerine dönüştüren Ayhan Güvenç, ortaya çıkan eserleri yeni yaşanacak anılara hazırlıyor Antikacı Güvenç: 'Daha çok avize olarak isteniyor, biz de yapıyoruz. Kimi bahçesine sadece tekerlek, kimi de antika avize olarak kullanmayı tercih ediyor'

DOĞAN ZELOVA - Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki iş yerinde tarihe mal olmuş, kullanılmayan, kıymeti bilinmeyen ve hurdacılara düşük fiyata satılan eski eşyaları yeniden düzenleyen 50 yaşındaki Ayhan Güvenç, bunları dekorasyon malzemelerine dönüştürüyor.

Makine tasarım mühendisi Güvenç, uzun yıllar İstanbul'da çalışıp emekliyle ayrıldıktan sonra çocukluğundan bu yana tutkusu olan eski eşyaları biriktirme ve bunları kullanma merakını giderme imkanına memleketi Gelibolu'da kavuştu.

Güvenç, Yukarı Çarşı mevkisinde kiraladığı iki dükkanın birinde Türkiye'nin dört bir yanından temin ettiği, kullanılmayan, bazen atılan ve kimi zaman da hurdacılara şeker fiyatına satılan antika eşyaları sergilemeye başladı.

Güvenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğu antika olan eşyaları onarıp yeni yaşanacak anılara hazırlamak ve onları canlandırmaktan mutlu olduğunu söyledi.

İş yerinde fiyatı 25 liradan başlayıp 3 bin liraya kadar çıkan antikalar bulunduğunu belirten Güvenç, 'Bulduğum, gördüğüm, duyduğum antika eşyaları topluyorum. Bunların bazılarını onarıp bu işlere meraklı kişilere satıyorum' dedi.

Ayhan Güvenç, iş yerinde isteğe göre malzemeler de ürettiğini anlattı.

Son olarak dağ keçisi boynuzundan yaptığı süs eşyasını zeytin ağaçlarından plakalara monte edip sergilediklerini dile getiren Güvenç, şöyle konuştu:

'Keçiboynuzları İstanbul'a gidecek ve orada antika pazarında satılacak. Tabii ki bu hayvanların avlanmasını yapmıyoruz. Yine eski at ya da öküz arabalarının tekerleklerini de değerlendirme çabası içine girdim. Yok olmaya yüz tutan at arabacılığından arta kalanlar sadece bu tekerlekler. Bunları topluyoruz, bakımını yapıyoruz ve istenildiği şekilde değerlendiriyoruz. Daha çok avize olarak isteniyor, biz de yapıyoruz. Kimi bahçesine sadece tekerlek olarak süs olarak istiyor, kimi de antika avize olarak kullanmayı tercih ediyor. Fiyatı bin liradan 3 bin liraya kadar çıkıyor.'
Kaynak: AA