'Devrimciler Ordusu, PYD'nin Elinde Araca Dönüştü'

Suriye'de Devrimciler Ordusunu muhalif bir grup olarak kuranlardan Şeyh: 'Devrimciler Ordusu, Suriyelilerin rejimden kurtulma emellerinin karşısında yer aldı. Rusya ve rejim güçlerinin desteğiyle ülkede ırkçı bir devlet kurmak isteyen PYD'nin elinde araca dönüştü' 'Çok sayıda kişi daha bu gruptan ayrılmak istiyor ancak PYD ayrılmak isteyenlere karşı savaşma tehdidinde bulunuyor'

Suriye'de rejim karşıtı muhalif bir grup olarak kurulan Devrimciler Ordusu'nun, Rusya ve rejim güçlerinin desteğiyle ülkede ırkçı bir devlet kurmak isteyen PYD'nin elinde araca dönüştüğü belirtildi.

AA muhabirine açıklama yapan Devrimciler Ordusu'nun kurucularından Ala eş-Şeyh, yüzlerce savaşçıdan müteşekkil oluşumun, 'Kimseye tabi olmama, devrimin düşmanı PYD ile iş birliği yapmama, sadece Suriye rejimiyle mücadele etme' temel ilkesiyle Mayıs 2015'te kurulduğunu hatırlatarak, 'Farklı gündemleri olan bazı komutanların grubun içine girmesiyle bu temel ilke bir takım değişimlere maruz kaldı' dedi.

Devrimciler Ordusu'nun PYD'ye bağlanmaya başlamasına ilişkin konuşan Şeyh şunları kaydetti:

'Komutanlardan biri, Özgür Suriye Ordusu'nu güçlendirmek amacıyla Türkmen ve Kürt grupları da Devrimciler Ordusuna dahil etmeyi önerdi. Bundan sonra bazı katılım talepleri gelmeye başladı. Halep'te savaşan ve başkanlığını Salah Cubbu'nun yaptığı El-Ekrad Cephesi de bu grupların arasındaydı. PYD'ye bağlı olmadıkları teyidini aldıktan sonra onları kabul ettik ve herhangi bir örgüt ya da devlete bağlanmayacakları ve ÖSO bünyesindeki herhangi bir grupla savaşmayacakları konusunda da anlaştık.'

Cubbu'nun daha sonra bazı komutanları PYD ile koalisyon için para vererek ikna ettiğini belirten Şeyh, 'Cubbu'nun, grubun rotasını saptırmak için gizlediği kötü niyetler, gün yüzüne çıktı. Grubun fiili idaresi de onun eline geçince yeniden yapılandırmaya gitti. Bu çerçevede, 777. Alay, 90. Tugay, 455. Tugay, Ahrar ez-Zaviye gibi muhalif grupları da Devrimciler Ordusu'na ekledi' diye konuştu.

- 'Devrimciler Ordusu, kuruluşundan bir ay sonra sadece DAEŞ'le savaşmaya başladı'

Devrimciler Ordusu'nun medyada kullanıldığını ancak arka planda PYD tarafından yönetildiğini ve PYD'nin bilgisi dışında hiçbir adım atmadığını aktaran Şeyh, 'Devrimciler Ordusu, Suriyelilerin rejimden kurtulma emellerinin karşısında yer aldı. Rusya ve rejim güçlerinin desteğiyle ülkede ırkçı bir devlet kurmak isteyen PYD'nin elinde araca dönüştü' ifadelerini kullandı.

Şeyh, Devrimciler Ordusu'nun kuruluşundan bir ay sonra, rejimi bir kenara bırakıp sadece DAEŞ'le savaşması, devrim karşıtı PYD ile iş birliği yaptığını açıklaması, ÖSO gruplarıyla savaşması, PYD yanlısı ve devrimci gruplar karşıtı açıklamalar yapması üzerine gruptan ayrılmaya karar verdiğini

Aralarında 777.Alay, Sultan Selim Tugayı, Alp Arslan Tugayı, Humus Devrimciler Topluluğu, El-Etarib Şehitler Tugayı başta olmak üzere Suriye rejimine muhalif grupların birçoğunun, Devrimciler Ordusu'ndan ayrıldığını hatırlatan Şeyh, 'Çok sayıda kişi daha bu gruptan ayrılmak istiyor ancak PYD ayrılmak isteyenlere karşı savaşma tehdidinde bulunuyor' şeklinde konuştu.

Ekim 2015'te 'Suriye Demokratik Güçleri' adı altında birleşen grupların başını çeken PYD ile Devrimciler Ordusu arasındaki ittifakın, 2015 yılının yaz aylarında başladığı belirtiliyor. Devrimciler Ordusu, muhalif grupların rejim güçleriyle mücadelesini fırsat bilerek, PYD'nin Halep'in kuzey kırsalında bu gruplara karşı başlattığı savaşa destek vermişti.

Kaynak: AA