Calais Kararı Danıştayda

Lille İdare Mahkemesinin Calais'deki mülteci kampının bir bölümünün tahliyesine ilişkin kararı, Danıştaya götürüldü.

Fransa'da Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'de bulunan ve 'vahşi orman' olarak adlandırılan sığınmacı kampının bir bölümünün tahliye kararıyla ilgili Danıştaya başvuruldu.

Lille İdare Mahkemesinin kampa ilişkin tahliye kararı bölgedeki mülteci dernekleri tarafından Danıştaya taşındı.

Fransız basınına açıklama yapan 250 mülteci ve 10 yardım derneğinin avukatı, mahkemenin tahliye kararını mesai bitiminden önce Danıştaya götürdüklerini belirtti.

Yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı kampın güneyinin tahliye kararı, geçen haftalarda verilmiş ancak mülteci derneklerinin itirazı sonucu 2 gün ertelenmişti.

Karara, Fransa'nın yanı sıra Manş Denizi'nin diğer yakası İngiltere'deki derneklerden de tepki gelmişti.

Ancak mahkeme ertelemenin ardından kampın tahliyesine ilişkin kararı uygulayacağını duyurdu.

Lille İdare Mahkemesinin dün duyurduğu kararın ardından bölgedeki mültecilerin bir kısmı otobüslerle geçici konaklama merkezlerine doğru yola çıkmıştı.

Calais kentinde çoğu Suriye, Irak, Eritre ve Afganistan'dan gelen yaklaşık 5 bin sığınmacı yaşıyor. Calais, İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacılar için önemli bir ''çıkış yolu'' olarak görülüyor.

Fransa, kentteki sığınmacıların yaşadığı kampların gayriinsani koşulları yüzünden uzun zamandır Avrupalı insan hakları dernekleri ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekiyor.

Kaynak: AA