İtalya İle ABD Arasındaki Dinleme Krizi

Roma Cumhuriyet Savcılığı dinleme iddialarına ilişkin soruşturma açtı.

ROMA – Roma Cumhuriyet Savcılığı, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) 2011 yılında dönemin Başbakanı Silvio Berlusconi ve hükümetini dinlediği iddiaları üzerine soruşturma başlattı.

İtalya ile ABD arasında dinleme iddialarına yönelik krizde diplomatik ve siyasi tepkinin ardından İtalyan yargısı da konuya müdahil oldu.

Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica’nın önceki gün Wikileaks belgelerine dayanarak gündeme getirdiği 2011 yılında dönemin İtalya Başbakanlık Sarayı Chigi ve Başbakanı Silvio Berlusconi’nin telefonlarının dinlendiği iddiaları sebebiyle Roma Cumhuriyet Savcılığı soruşturma açtı. Repubblica’nın konuyla ilgili haberinde, soruşturmanın devlet adamlarına yönelik işlenen suçlara bakan bir savcı tarafından yürütüldüğü ifade edildi.

Bu arada, Başbakanlık Güvenlik ve İstihbarat Müsteşarı Marco Minniti de Berlusconi’nin partisi Forza Italia’nın parlamento grup başkanvekilleri Paolo Romani ve Renato Brunetta ile görüşerek, hükümetin dinleme iddialarına üzerine attığı adımlar hakkında bilgi verdi.

Brunetta, 2011 yılında Berlusconi hükümetinin düşüşüne yönelik mecliste araştırma komisyonu önerisini yineledi.

Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin Parlamento ile İlişkiler Bakanı Maria Elena Boschi de dün mecliste yaptığı konuşmada, müttefik bir ülke tarafından dinlenmenin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Avrupa’da 2011 yılındaki mali borç krizini, Yunanistan ile en çok hisseden İtalya’da Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon hükümetinin, krizi idare edip edemeyeceğine yönelik uluslararası piyasalarda endişenin hakim olduğu sırada İtalya Başbakanlık Sarayı Chigi’nin sabit hatları ve Berlusconi’nin cep telefonu hattının NSA tarafından dinlendiği iddiaları sebebiyle, İtalya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Roma Büyükelçisi John Phillips’i bakanlığa çağırarak, söz konusu iddialara açıklık getirilmesi beklentisini aktarmıştı.

Öte yandan, dinlendiği iddia edilen olayın kahramanı eski başbakan Silvio Berlusconi ise sessizliğini koruyor. Daha önce haftayı siyasi işleri sebebiyle Roma’da geçireceği belirten Berlusconi’nin programını değiştirerek, Milano’da kaldığı ve iddialara yönelik yorum yapmaktan kaçındığı belirtildi.

Kaynak: AA