Apple İle FBI Arasındaki 'Şifre Savaşı'

FBI Direktörü Comey, Apple ile FBI arasındaki 'şifre savaşının', görevi boyunca karşılaştığı en zor mesele olduğunu belirtti FBI, Apple'dan istediği yazılımın tek bir telefona uygulanabilir olduğunu, Apple ise bunun gelecekteki davalara örnek teşkil edeceğini ve hükümetin istediği türden bir yazılımın sonraki süreçte tüm cihazları gözleme yeteneğine sahip olup olmayacağının garantisinin bulunmadığını savunuyor.

FBI Direktörü James Comey, ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesindeki ifadesinde Apple ile FBI arasındaki 'şifre savaşının', görevi boyunca karşılaştığı en zor mesele olduğunu belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesindeki 'Dünya Genelindeki Tehditler' başlıklı oturumun basın açık bölümünde Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü John Brennan, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey, Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Nicholas Rasmussen, Savunma İstihbarat Ajansı Direktörü Vincent Stewart ve Ulusal Güvenlik Ajansı Direktör Yardımcısı Rick Ledgett, komite üyelerinin sorularını cevapladı.

Oturumun gündeminde FBI ile Apple arasında yaşanan 'şifre savaşı' öne çıktı. FBI Direktörü Comey, Apple davasının çok boyutlu bir konu olduğunu ve 'görevi boyunca karşılaştığı en zor mesele olduğunu' ifade etti.

Comey, kendilerinin bu davayı çözmekten başka bir amaç gütmediklerini, ancak konunun hassasiyeti nedeniyle 'kişisel gizlilik' endişelerini de anladıklarını dile getirdi.

Apple'ın dava sürecinde kendilerine yardımcı olduğunu ve şu anda 'şifre' konusuyla ilgili uzlaşmayla bir yol bulmaya çalıştıklarını anlatan Comey, mahkemenin Apple'ın şifreyi kırması yönündeki kararının önemli olduğuna dikkat çekti.

Mahkemenin, Appla'dan, (ilgili telefonun şifresinin) belli sayıda tekrarından sonra içeriğin silinmesi ve her tekrar arasında belli bir süre beklenmesi fonksiyonlarının devre dışı bırakılmasını talep ettiğini hatırlatan Comey, 'Bu kararın başka mahkemelerce nasıl yorumlanacağını şu anda bilmemiz mümkün değil. Ancak buradaki karar, sadece San Bernardino saldırganına ait tek bir telefonla ilgilidir' dedi.

Comey, FBI'ın Apple'dan istediği 'yazılımın' sadece tek bir telefona uygulanabilir olduğunu, başka herhangi bir telefona uygulanamayacağını kaydetti. Bu konudaki kişisel gizlilik endişelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Comey, 'Bu, bizim nasıl bir ülke olduğumuz ve kendimizi nasıl yöneteceğimizle ilgili bir şeydir' ifadelerini kullandı.

DAEŞ'in sosyal medya araçlarını çok etkin kullanabildiğine dikkat çeken Comey, 'Birine bir kez ulaştıktan sonra şifreli uygulamaları kullanmaya başlıyorlar ve biz aralarındaki yazışmaları okuyamıyoruz' dedi.

FBI, Aralık 2015'te Kaliforniya'nın San Bernardino kentinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı düzenleyen teröristlerden Seyid Rıdvan Faruk'a ait iPhone'nun şifresini kırmak için Apple'dan yardım istemiş, ancak firma yardım etmeyi reddetmişti.

Kişisel gizlilik ile ulusal güvenlik arasındaki tartışmalara yeni bir boyut kazandıran 'şifre savaşında' Apple, yazılımlarının güvenliğinin bir kez tehlikeye atılması halinde bundan sonra da kullanıcıların kişisel gizliliklerinin tehlikeye girebileceğini savunuyor.

Apple CEO'su Tim Cook ise, önceki günlerde yaptığı açıklamada, buradaki söz konusu yazılımın tek bir dava ile ilgili olmayabileceğini, gelecekteki davalara da örnek teşkil edebileceğini vurgulayarak, bu durumda müşterilerinin güvenliğini sağlama konusunda büyük problemlerle karşılaşacaklarını ifade etmişti.

Cook, hükümetin istediği türden bir yazılımın sonraki süreçte tüm cihazları gözleme yeteneğine sahip olup olmayacağının şu anda bir garantisinin bulunmadığını dile getirmişti.

- Ulusal İstihbarat Direktörü Clapper: 'DAEŞ'in Suriye ve Irak'tan sonraki en önemli yapılanması Libya'da'

Oturumun başında yaptığı sunumda Ulusal İstihbarat Direktörü Clapper ise Rusya ile Çin'in ABD için hala en önemli tehditler olduğunu söyledi. Clapper, DAEŞ'in ise küresel anlamdaki en büyük terör tehdidi olduğunu kaydetti.

DAEŞ'in, Suriye ve Irak'tan sonra en önemli yapılanmasının Libya olduğuna işaret eden Clapper, bu ülkede kurulacak sağlıklı bir hükümet yapısının DAEŞ'le mücadele için en iyi durum olacağını belirtti.

Suriye'de yaşanan insani krizin her geçen gün derinleştiğini ifade eden Clapper, İran ve Rusya'nın Suriye rejimine verdiği desteğe dikkat çekti.

Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki agresif tavrının devam ettiğini dile getiren Clapper, bu tavrın devam edeceğini söyledi.
Kaynak: AA