Vakıf Katılım 26 Şubat'ta Faaliyete Başlıyor

Katılım bankacılığında ikinci kamu bankası olacak Vakıf Katılım, 26 Şubat'ta kapılarını müşterilerine açıyor Vakıf Katılımın ilk etapta merkez şube ve yaklaşık 120 çalışanla açılması beklenirken, yıl sonunda 30 şubeye ve yaklaşık 500 çalışan sayısına ulaşması hedefleniyor.

MURAT BİRİNCİ - İkinci kamu katılım bankası olacak Vakıf Katılım, 26 Şubat'ta kapılarını müşterilerine açıyor.

Kamunun katılım bankacılığı yapmak üzere başlattığı çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bu alanda kamunun ikinci katılım bankası Vakıf Katılım, 26 Şubat'ta resmi olarak faaliyetlerine başlayacak.

Halihazırda kuruluş çalışmaları devam eden Halk Katılımın da sektöre girmesiyle toplam katılım bankası sayısı 7'ye yükselecek.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de faiz hassasiyetinin banka sisteminden uzak tuttuğu atıl kaynaklar, 'katılım bankaları' tarafından harekete geçirildi. Bu süreç 1984 yılında Albaraka Türk ile başlarken, 1985'te Faysal Finans, 1989'da bir başka Körfez menşeli kuruluş Kuveyt Türk, sermayesine Vakıflar Genel Müdürlüğünün de ortak olmasıyla sektörde yerlerini aldı.

Daha sonra 1996'da Asya Finans sektöre girdi. Faysal Finans sonradan Family Finans'a dönüşürken, 1991 yılında sektöre giren Anadolu Finans ile 2005'te birleşti ve bugünkü Türkiye Finans oldu.1995 yılında faaliyete başlayan ve 2001 ekonomik krizinde likidite sorunuyla karşılaşan İhlas Finansın faaliyetleri ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından durduruldu.

Resmi Gazetenin 1 Kasım 2005 tarih ve mükerrer nüshasında yayımlanan Bankacılık Kanunu ile özel finans kurumları 'katılım bankaları' adını aldı.

Türkiye'de halihazırda Albaraka Türk, Asya Katılım, Kuveyt Türk, Türkiye Finans ve kamunun ilk katılım bankası Ziraat Katılım olmak üzere beş katılım bankası faaliyet gösterirken, 2015 yıl sonu itibarıyla toplamda binin üzerinde şubede yaklaşık 16 bin 500 kişi istihdam ediliyor.

- Dünyada katılım bankacılığı

Dünyada 40 yıllık bir geçmişe sahip ve bine yakın şirketin faaliyet gösterdiği global faizsiz finans sisteminin aktif büyüklüğü, geçen yıl sonu itibarıyla 1,8 trilyon dolar düzeyinde bulunuyor. Söz konusu aktif büyüklüğün, kısa vadede çift haneli büyüme hızı ile gelecek dönemde 3 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağı öngörülüyor.

Küresel ticari bankacılık aktif büyüklüğünden yüzde 1'e yakın pay alan global faizsiz bankacılığın, çift haneli büyüme hızıyla payını yüzde 32'ye çıkartacağı düşünülüyor.

Dünyada faizsiz bankacılığın itici gücü olan ülkelerin başında Malezya gelirken, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de diğer ülkeler olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye ile Malezya, Endonezya, Katar, Suudi Arabistan ve BAE'den oluşan altı ülkenin global faizsiz bankacılık sistemindeki payı, yüzde 82 civarında bulunuyor.

- Katılım bankaları aktiflerini on yılda 12'ye katladı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, katılım bankalarının 2015 yılı karı bir önceki yıla kıyasla yüzde 182 artarak 406 milyon liraya yükseldi. Katılım bankaları, 2014'te 144 milyon TL kar etmişti.

Geçen yıl faaliyete başlayan Ziraat Katılımın da sektöre girmesiyle katılım bankalarının aktif toplamı, Aralık 2015 itibarıyla 120 milyar 253 milyon TL'ye ulaştı. Yıllık bazda artış yüzde 15,3'e işaret ederken, sektörün aktif toplamı son on yılda 12'ye katlandı.

- Vakıf Katılım 26 Şubat'ta kapılarını açacak

Kamunun katılım bankacılığına gireceği açıklanmasıyla gözler Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankasına çevrilmişti. Kamunun ilk kamu katılım bankası, 29 Mayıs 2015 tarihinde resmi açılışı yapılan Ziraat Katılım olarak tarihe geçerken, ikincisi de Vakıf Katılım olacak.

Geçen hafta 15 Şubat'ta BDDK'dan faaliyet izni alan Vakıf Katılımın kapıları 26 Şubat'ta müşterilerine açılacak. Genel Müdürlüğü İstanbul'da yer alacak bankanın, ilk etapta Şişli'deki Genel Müdürlük binasının giriş katındaki şubesi hizmet verecek.

Kuruluş çalışmalarını yaklaşık 120 personel ile tamamlayan bankanın yıl sonuna kadar 500 personele ve 30 şubeye ulaşması planlanıyor.

Kaynak: AA