Türkiye'de 'Safra Kesesi' Ameliyat Oranı En Yüksek Kentlerin Başında Afyonkarahisar Geliyor

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniğinde görev yapan Dr. Serdar Boztekin, kentte safra kesesi hastalarının Türkiye’ye göre oldukça fazla oranda olduğunu ifade ederek, “Bireysel olarak ben ayda aşağı yukarı 40 safra kesesi ameliyatı yapıyorum. Ben daha önce görev yaptığım İstanbul’da dahi bu kadar çok safra kesesi ameliyatı yapmamıştım” dedi.

Türkiye'de 'Safra Kesesi' Ameliyat Oranı En Yüksek Kentlerin Başında Afyonkarahisar Geliyor
Hastanenin Genel Cerrahi Polikliniğine gelen hastalara bakıldığı zaman safra kesesi ve fıtıktan dolayı gelen hastaların oranının yüksek olduğunu ifade eden Dr. Serdar Boztekin, buna çok fazla yağlı yiyecekler tüketilmesi ve ağır yük kaldırılmasının neden olduğunu kaydetti.

Kentte aylık olarak kendisinin yaklaşık 40 safra kesesi ameliyatı yaptığını belirten Dr. Boztekin, Türkiye’de İstanbul gibi büyük kentlere bakıldığı zaman bu oranın Afyonkarahisar için çok fazla olduğunu dile getirdi.

Ortalamalara bakıldığını zaman genel kentten her evden yaklaşık olarak bir kişide safra kesesi ve fıtık problemi olan hastaya rastlandığını aktaran Dr. Boztekin, “Genel Cerrahi Polikliniğimize Afyonkarahisar’dan en fazla safra kesesi hastaları geliyor. Bununda sebebi diyetle ilgili, Afyon’da malum kaymak, sucuk, tereyağı çok yeniliyor bunlarda çok yağlı gıdalar. Safra kesesinin de görevi yağ sindirmek olduğunu için, buda zamanla safra kesesinde yağ ve tortulara yol açıyor. Yine aynı zamanda Afyon’da polikliniğimize fıtık hastası da çok geliyor. Afyon bölgesi mermer bölgesi olduğu için ağırlık kaldırmaya bağlı kasık bölgesinde açılma yapan fıtık hastaları sık geliyor. Bireysel olarak ben ayda aşağı yukarı 40 safra kesesi ameliyatı yapıyorum. Safra kesesi ameliyatları standart olarak laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılıyor. Bu hastalarımızın safra fonksiyonları bozulduğu için yani safra bağırsağa akmadığı için yiyecekler tam hazmetmediği için şişkinlik, hazımsızlık, sağ üst karında ağrı bulantı ve eğer çok geç kalındıysa safra kesesi iltihaplanmasına bağlı olarak ateş oluşabiliyor. Safra kesesinde kapalı yöntemle karına 3 delik bazen 4 torakal dediğimiz çubuklarla karına girip safra kesesini kapalı yöntemle çıkarıyoruz. Hastamız hastanede 1 gece kalıyor. Duruma ve patolojik sonucu göre de hastayı tekrardan bilgilendiriyoruz biz. Gerçekten safra kesesi problemi Afyonkarahisar’da çok yaygın, daha önce görev yaptığımız Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri ile birlikte bil hassa İstanbul’da da bu kadar çok safra kesesi ameliyatı yapmamıştık. Afyon safra kesesi konusunda Türkiye’de en fazla hastalığı rastlanan yerlerden birisi bununda insanların genetik yapıları ve diyetle ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bunu arkadaşlarımızla da konuluyoruz yani hemen hemen her evde bir kişi görülebiliyor. Afyon, Türkiye’de en fazla safra kesesi ameliyatlarının yapıldığı bölgelerden birisi diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA