'Somuncu Baba Aşkın Sırrı' 1 Nisan'da Vizyonda

Yönetmen Kızbaz: 'Sinema tarihinin en büyük bütçeli tasavvuf filmini yapmış bulunmaktayız'.

'Somuncu Baba Aşkın Sırrı' filmi, 1 Nisan'da seyirciyle buluşacak.

Renaissance İstanbul Polat Bosphorus Hotel'de gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, bu filmdeki en önemli amaçlarının manevi bir önderin değerlerini aktarmak olduğunu vurgulayarak, 'Belediye başkanlığına iki sene önce başladım. Başladığım ilk sene Kürşat Kızbaz'la tanışma fırsatımız oldu. Projenin ilk adımlarını geç saatlere kadar çalışarak, Aksaray'daki birçok mekanı beraber gezerek attık' dedi.

Filmin yönetmen ve yapımcısı Kürşat Kızbaz da, Aksaray'ın en güzel, en sinematografik mekanlarının filmde kullanıldığını belirterek, 'Proje, yaklaşık 2 yıl önce Yunus Emre filmim vizyondayken Aksaray Belediye Başkanı Sayın Yazgı'yla tanışmamız vesilesiyle ortaya çıktı. Somuncu Baba, Anadolu'da Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana gibi çağını aşmış çok büyük bir karakter' ifadelerini kullandı.

- 'Sinema tarihinin en büyük bütçeli tasavvuf filmi'

Toplumsal değerlerin bütün dünyaya sinema vasıtasıyla aktarılabileceğinin altını çizen Kızbaz, şunları kaydetti:

'Sinema tarihinin en büyük bütçeli tasavvuf filmini yapmış bulunmaktayız. Hayatım boyunca beni çok mutlu edecek dev oyuncu kadrosu da bu filme değer kattı. Birçoğuyla öğrencilik yıllarında çalışmayı hayal ederdim. Bu güzel oyuncu kadrosuyla çıktığım yolculuk, benim için başlı başına bir film.'

Filmin başrolünde yer alan Furkan Palalı da filme 1,5 sene emek verildiğini ve en başından beri bu sürecin içindeki oyunculardan bir tanesi olduğunu anlatarak, 'Bu projenin her şeyden önce bir derdinin olması, beni direkt içine çekti. Bu film, aynı zamanda daha önce Somuncu Baba'yla ilgili bir film çekilmediği için ilk olma özelliği de taşıyor' şeklinde konuştu.

Pek çok usta oyuncuyla karşılıklı oynama imkanı bulduğu filmin, kendisi için aynı zamanda bir okul özelliği taşıdığını söyleyen Palalı, sözlerine şöyle devam etti:

'Somuncu Baba gibi dervişler, bizim coğrafyamızda çok fazla bulunduğu için şanslıyız, ama bunu doğru şekilde aktarabilmek de büyük önem arz ediyor. Onların felsefesini anlayabilmek gerekir. 'Bir şeyler kapabilir miyiz' diyen herkes için faydalı bir film oldu. Kültürümüzdeki özellikleri yani özümüzde olanı buralardan aldık. Bu değer yargılarından bazılarını bugünlere getiren bir ismin, Somuncu Baba'nın filmini yaptık.'

Filmde Beyazıd-i Bestami rolünü oynayan Sinan Albayrak ise film içinde pek çok çevre ve düşünceden oyuncuların bulunduğunu dile getirerek, 'Burada, bizleri buluşturan çok güzel bir fotoğraf ya da resim var. Bu karede buluştuğumuz gibi, Türkiye karesinde de buluşabiliriz. Fikirlerin ortak olduğu, fenafillah olduğu noktada buluşabilirmişiz. Bu anlamda da film, benim için çok önemli' dedi.

'Somuncu Baba Aşkın Sırrı' filmi, genç bir dervişin ilahi aşkı arayışı ve bu uğurdaki zorlu mücadelesini konu ediniyor.

Sevda, ayrılık, sabır ve tevazu gibi temalar üzerinden işlenen film, aynı zamanda Somuncu Baba'nın aşkı arama yolunda Hicaz'dan Şam'a, Bursa'dan Aksaray'a uzanan hikayesiyle bir yol filmi olma özelliği de taşıyor.

İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Japonca, Çince ve Rusça alt yazılı versiyonlarıyla 50 ülkede vizyona girecek filmin oyuncu kadrosunda Furkan Palalı, Ali Sürmeli, Altan Akışık, Altan Gördüm, Emin Olcay, Fırat Tanış, Gürkan Uygun, Haldun Boysan, Kenan Bal, Saruhan Hünel, Serdar Yeğin, Sinan Albayrak, Suna Selen, Tuvana Türkay ve Yunus Emre Yıldırımer gibi ünlü isimler yer alıyor.
Kaynak: AA