Normal Doğumda Bir Kez, Sezeryanda Aylarca Ağrı Çekebilirsiniz

Özel Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Şakrak, sezeryanla doğumlarda ağrıların normal doğuma göre daha çok olduğunu ve bazen aylarca devam ettiğini bildirdi.

Normal Doğumda Bir Kez, Sezeryanda Aylarca Ağrı Çekebilirsiniz
Op. Dr. Şakrak, yaptığı açıklamada, normal doğumun en sağlıklı ve fizyolojik olan doğum şekli olduğunu belirterek, “Anne veya bebeğin sağlığının tehlikeye girdiği bazı durumlarda normal doğum yerine müdahaleli doğum olan sezeryan ile doğum tercih edilmelidir” dedi.

Normal doğumun riskli olduğu sezeryanla doğum yaptırılması gereken başlıca durumları anlatan Op. Dr. Şakrak, şöyle devam etti:

“Yan geliş, makad geliş, ayak gelişler, dar pelvis, iri bebek, plasentanın önde olması, plasentanın erken ayrılması, bebek kalp atımlarının bozulması, gebelikte yüksek tansiyon gibi durumlarda anormal doğum şekli olan sezeryan tercih edilmelidir. Mecbur kalınmadıkça anne ve bebek riske atılmamalı, normal doğum tercih edilmelidir.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Şakrak, normal doğum yapılacak hastane kriterlerini ise şöyle açıkladı:

"Hasta odaları, doğumhane, bebek yoğun bakım üniteleri, bekleme salonu, emzirme odaları tıbbı, hijyenik ve teknik olarak uluslararası standartlara uygun donanımda olmalıdır. Kadın doğum uzmanı, çocuk hastalıkları uzmanı ve anestezi uzmanı 7 gün 24 saat hizmet vermelidir. Yetişmiş deneyimli ebe hemşire ve sağlık personeli olmalıdır. Tüm normal doğumlarda Epidural anestezi, anestezi uzmanı tarafından güvenle uygulanmalıdır. Doğum için hastaneye yatışınızdan doğumunuzu yapıp doğum sonrası anne ve bebek takibinin güvenle yapıldığı, etik tıbbı kuralların uygulandığı, güler yüzlü, profesyonel hizmetin sunulduğundan emin olmalısınız. Hastanenin SGK ve Özel Sağlık Sigortası anlaşması olmalı ve fark ücreti bütçeye uygun olmalıdır.”

“LOHUSALIK DÖNEMİ NORMAL DOĞUMDA DAHA RAHAT GEÇİYOR”

Normal doğumun sezeryanla doğuma göre birçok üstünlüğü olduğunun altını çizen Op. Dr. Şakrak, şu bilgileri aktardı:

“Doğum esnasında ve doğum sonrasında kanama, enfeksiyon, emboli riski daha azdır. Doğum sonrasında ağrı sezeryanla doğumlarda daha çok olmakta bazen aylarca devam etmektedir. Normal doğumlarda sezeryanla doğumda olduğu gibi batın içinde yapışıklık, karında iz ve his kaybı olmamaktadır. Normal doğum yapanlar daha çabuk normal hayata dönmekte, aktivitelere, spora daha çabuk başlamakta, normal kiloya dönüş daha çabuk olmaktadır. Süt salınımı normal doğumlarda daha kolay ve daha erken başlamaktadır. Normal doğumda bebeğin doğum kanalından geçişi esnasında büyük efor sarfettiği ve buna bağlı olarak da bağışıklık sisteminin daha iyi geliştiği bilinmektedir. Bağışıklık sistemi daha güçlü olan bebekler dış ortama daha çabuk uyum sağlamakta, daha az hasta olmakta ve gelişimleri daha hızlı ve sağlıklı olmaktadır. Doğum sonrası lohusalık dönemi normal doğum yapan annelerde daha rahat geçmekte, bebeklerle iletişim ve duygusal bağ daha sağlıklı olmaktadır.”
Kaynak: İHA