Kerküklüler 'İmam Humeyni Kültür Merkezi'ni Protesto Etti

Kerkük kentinde 'İmam Humeyni Kültür Merkezi'nin açılması protesto edildi Sanatçılar, gazeteciler, avukatlar, yazarlar ve diğer vatandaşlardan oluşan grup, Kerkük'te İran devriminin kurucusu Humeyni adına bir merkez açılmasını 'kültürel istila' olarak gördüklerini dile getirdi.

Irak'ın Kerkük kentinde 'İmam Humeyni Kültür Merkezi'nin açılması protesto edildi.

Kerkük Kalesi çevresinde toplanan sanatçılar, gazeteciler, avukatlar, yazarlar ve diğer vatandaşlardan oluşan grup, bu girişimi 'kültürel istila' olarak gördüklerini dile getirdi.

Grup adına ortak bildiriyi okuyan Kerkük Sanaçılar Grubu Üyesi Şaho Ali, 'Kerkük'te İmam Humeyni isminde bir merkezin açılmasını kabul etmiyoruz. Bu girişimi reddediyoruz. Kerkük'te şehrimize yaraşır bir kültür veya sanat merkezimiz yok. Eski rejimin devrilmesinden sonra da Kerküklü sanatçılar olarak bir merkezin açılmasını istedik. Fakat talebimiz karşılanmadı. Bunu fırsat bilenler, başka bir ülkenin kültürünü egemen kılmak istiyor'' şeklinde konuştu.

Kerkük'te bu isimde bir merkezin açılmasını 'kültür istilası' olarak nitelendiren Ali, ''Bu kendi ülkemizin kültürüne karşı açık bir düşmanlığın ilanıdır. Kerkük'ün kültürünü değiştirmeye yönelik kültürel emperyalizmin bir yöntemidir'' ifadelerini kullandı.

Kerkük sanatçılar grubu üyesi ve yönetmen Kamil Kadir de yaptığı açıklamada, 'İmam Humeyni' adının Kerküklülere göre 'mezhepçi bir isim' olduğunu ileri sürerek, ''Kürt bir sanatçı olarak bu merkeze Türkmen ya da bir Arap'ın isminin verilmesini istiyorum. Kentimizde yüzlerce sanatçı ve vatansever şahsiyetimiz var. Kültür merkezine bizimle aynı dili konuşan birinin adı verilmeliydi. Başka bir ülkenin simgesi olan bir ismin benim şehrimdeki önemli bir merkeze verilmesini istemiyorum. Bu isim derhal değiştirilmelidir'' görüşlerini dile getirdi.

Gazeteci-yazar Şalav Muhammet ise tüm Kerküklüleri kucaklayacak bir kültür merkezi bulunmamasına tepki göstererek, 'Şehrimizde üç dil konuşulmaktadır. Bu güne kadar istenilen düzeyde bir projenin ortaya çıkmamasını fırsat bilenler bizi kültürel istila ile karşı karşıya bırakmıştır. Öncelikli olarak yerel sanatçılarımıza alan açılmalı ve destek verilmelidir. Ülkemize ve kentimize ait olmayan semboller ile kültürlerin bu şekilde yayılmasını doğru bulmuyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA