Iraklı Bakandan Bremer'e Suçlama

Irak Sanayi Bakanı Derraci, ükenin Geçici Koalisyon Yönetimi Başkanı Bremer'i, çıkarttığı yasalar aracılığıyla ülkesinin ekonomisini tahrip etmekle suçladı.

Irak Sanayi Bakanı Muhammet ed-Derraci’nin, Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından 2003-2004 yılları arasında ülkeyi yöneten Geçici Koalisyon Yönetimi Başkanı Lewis Paul Bremer’i, döneminde çıkarttığı yasalar aracılığıyla ülkesinin ekonomisini tahrip etmekle suçladı.

Diyala kentinde bir fabrikanın açılışının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Derraci, Bremer’i çıkarttığı ve amacı yerli üretime zarar vermek olan yasalar vasıtasıyla ülkesinin ekonomisini tahrip edildiğini savundu.

Irak’ın, yerli üretiminin durmasından dolayı yılda 40 milyar dolar değerinde çeşitli ürünler ithal ettiğini hatırlatan Derraci, Bremer tarafından çıkartılan yasalar arasında, 2003’ten önce var olan üretime yönelik devlet desteğinin kesilmesi yer aldığına dikkat çekti.

Yerli ürünlerin ithal ürünleriyle rekabet edebilmesi için gümrük tarifesi kanununun daha doğru şeklinde uygulanması için ilgili mercilere baskılarını sürdüreceğini belirten Derraci, “kindarlara” rağmen savunma sanayini yeniden aktifleştirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Derraci, gelir kaynakları çeşitlendirmeye yönelik açık bir vizyonun olmaması, yerli üretimi vuran kararların alınması, ithalat kapısının açılması ve dövizin yurtdışına kaçırılmasından dolayı Irak’ın istikrarsızlıkla karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Irak’ın toplam gelirinin yüzde 97’si petrol ihracatı oluşturuyor.

Kaynak: AA