Bursa'da 'Otizmde Yetişkin İstihdam Projesi'

Proje kapsamında otelde otizmli bir gencin istihdamı sağlandı.

'Otizmde Yetişkin İstihdam Projesi' kapsamında Bursa'daki 5 yıldızlı bir otelde otizmli genç istihdam ediliyor.

Otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan otelin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Yazıcı, geçen yıl 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'nde bu projeyi başlatma kararı alarak otizmli çocukların sadece bir gün hatırlanmasını değil, onları sosyal hayata ve iş hayatına katabilmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Yazıcı, Yağmur Çocuklar Derneği ve Renk Otizm Derneğinin destekleriyle başlatılan proje kapsamında geçen sene mayıs ve haziran aylarında personelleriyle öncelikli temel ve yoğun eğitimler alarak yaklaşık bir yıldır otizmli bir gence istihdam sağladıklarını dile getirdi.

Ersin Yazıcı, şunları söyledi:

'Şu anda bu arkadaşımızın iş hayatına adapte olması, çalıştığında ve ay sonunda evine bir birikim götürdüğünde aldığı hazzı, biz ona istihdam sağladığımız için fazlasıyla duyuyoruz. Onun yüzündeki mutluluk emeklerimizin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Kendisini otelimizde istihdam etmekten büyük mutluluk duyuyoruz ancak bu projenin başarıya ulaştığını söyleyemem çünkü şu anda sadece biriz, umuyorum ki bu sayılar binlere yüz binlere ulaştığında bu projenin başarıya ulaştığını göreceğiz. 1985'te her 2 bin 500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2000'li yılların başında 150 ve 2013'te ise her 88 çocuktan birinde görüldü. 2014'te doğan her 68 çocuktan biri bu riskle doğdu. Dünyada her 20 dakikada bir otizm tanılı çocuk doğuyor. Bu rakamlar bize gösteriyor ki bu kardeşlerimizi bizim bir şekilde sosyal hayata ve iş hayatına adapte etmemiz gerekiyor. Umuyorum ki herkesin desteğiyle bu çocuklarımızı kazanacağız.'

Otizmli gencin annesi Sabahat Leblebiciler de oğlunun iş hayatına başlarken biraz psikolojik sorunlar yaşadığını aktardı.

Leblebiciler, bir süre sonra iş hayatına adapte olan oğlunun bu sayede bazı takıntılarından da kurtulduğunu, çalışmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kasım Tilki ise engelli gençlerin istihdamı konusunda Bursa'da yüzde 95'lik başarı yakaladıklarına değinerek, kurumunun ve devletin bazı birimlerinin bu konuda destek ve teşviklerinin bulunduğunu, engelli gençlerin iş hayatına daha çok katılması gerektiğini anlattı.

Toplantıya, Bursa Vali Yardımcısı Ergun Güngör, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şevket Barca, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Hacıoğlu ile bazı derneklerin başkanları katıldı.
Kaynak: AA