Borsa İstanbul İle Konya Ticaret Borsası İşbirliği Yapacak

Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında işbirliği anlaşması imzalanacak.



Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik anlaşma imzalanacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Tuncay Dinç ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik’in katılması beklenen işbirliği anlaşmasının imza töreni, yarın Konya Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilecek.

Uzun bir süredir devam eden ve işbirliği anlaşması ile taçlanan sürecin devamında, buğday sözleşmeleri başta olmak üzere tahıl ürünlerine dayalı ve fiziki teslimatlı vadeli işlem sözleşmelerinin likidite kazanması ve bu yolla özellikle üretici, tüccar ve reel sektör şirketlerine etkin risk yönetim imkanlarının sağlanması hedefleniyor.

Artan likiditenin katkısıyla piyasaların derinlik kazanması hem Konya Ticaret Borsası’na hem Borsa İstanbul’a hem de Türkiye ekonomisine önemli faydalar sağlayacak. Konya Ticaret Borsası bu anlaşma ile Uluslararası İstanbul Finans Merkezi stratejisinin emtia ürün ve hizmetlerinin sunulması ayağında en önemli paydaşlardan biri haline gelecek.

Bu işbirliği anlaşması kapsamında açılacak buğday vadeli işlem sözleşmelerinin ulusal ve uluslararası piyasalarda yatırımcılar nezdinde ilgi görmesi bekleniyor.

Türkiye’de ilk defa buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatın devreye girmesi ile Türk sermaye ve ürün piyasalarının uluslararası piyasalarda prestijinin artması, ayrıca artan piyasa derinliği ile özellikle üreticiler açısından alternatif ve daha az maliyetli finansman imkanlarının sağlanması da hedefleniyor.

Borsa İstanbul ile Konya Ticaret Borsası'nın gerçekleştirdiği işbirliği anlaşması çerçevesinde Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) dayanak varlıklı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmelerinin şubat, mayıs, temmuz ve eylül vadeli olarak işlem görecek vade sonunda da Konya Ticaret Borsası üzerinden yapılacak işlemlerle ELÜS teslimatı ile sonuçlanacak.

Söz konusu işbirliği anlaşması ayrıca borsalar arasında veri paylaşımını ve gözetim işbirliğini de içeriyor. Böylece spot ve vadeli piyasalar arasındaki etkileşim, fiyat, işlem hacmi ve yatırımcı hareketleri her iki borsa tarafından uyumlu bir şekilde takip edilerek piyasa bozucu hareketlerin hızlıca tespiti ve önlenmesi de hedefleniyor.
Kaynak: AA